Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőtől lezárják egész Ausztriát, februártól kötelező lesz az oltás

Hétfőtől lezárják egész Ausztriát, februártól kötelező lesz az oltás Külföld

Hétfőtől mind a kilenc szövetségi tartományban lezárás lép életbe Ausztriában – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Alexander Schallenberg szövetségi kancellár, Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, valamint Günther Platter tiroli kormányzó és Michael Ludwig bécsi polgármester.

Hirdetés
Hirdetés

A bejelentés értelmében hétfőtől a következő intézkedések lépnek életbe:

  • a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést;
  • kijárási tilalom lép életbe;
  • a munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni;
  • az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. Viszont a szülőknek nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

Az intézkedéseket tíz napra vezetik be, az eredmények tükrében ezt újabb tíz nappal hosszabbíthatják meg. A korlátozások első tíz (vagy húsz) napos szakasza a beoltottakra is érvényes lesz, utána viszont csak az oltatlanok számára maradnak fenn. Tehát a beoltottak, legfeljebb húsz nap után „kiszabadulnak”.

A fentiek mellett 2022. február elsejétől kötelezővé teszik mindenki számára a védőoltás felvételét.

„A védőoltás az egyetlen megoldás” – indokolta a döntést a kancellár, aki szerint az otlásellenes álhíreknek is köszönhetően sokan nincsnek beoltva. A politikus szerint csak az oltásoknak köszönhetően léphetünk ki a járvány okozta ördögi körből, hiszen a vírus velünk marad. Hangsúlyozta, hogy azért is fájó, hogy sokan nem oltották be magukat, mert rendelkezésre áll elegendő oltóanyag.

Az országos zárlat alatt az állampolgárok a következő okok miatt hagyhatják el lakóhelyeiket:

  • munkába járás
  • alapvető szükségletek kielégítése, például vásárlás
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele miatt
  • szabadidős tevékenység

„Lesz egy ötödik hullám, ha nem vigyázunk, megjelenhet a vírus egy másik változata is” – hangsúlyozta, az egészségügyi miniszter, aki egyben ismételten felhívta a lakosságot, hogy oltassák be magukat, és vegyék fel az emlékeztető oltásokat.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások