Hirdetés
Hirdetés

Helyfoglalás a nagy semmibe

Helyfoglalás a nagy semmibe Külföld

A koronavírus-járvány miatt világszerte erősödött, növekedett az online kereskedelem, az internet útján történő árurendelés. Sajnos, ezt a pályát a csalók is igyekeznek kihasználni.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság illetékes ügyosztálya aggodalommal teli nyilatkozatot tett közzé az online rendszerben történő szélhámosságok gyakoriságának ugrásszerű emelkedése miatt. Felkérik a tagországokat, hogy alkalmazzák a létező törvényes eszközöket a csalások megfékezésére, ugyanakkor Brüsszel is készül újabb jogszabályok kidolgozására. A csalók többféle módszert használnak, némelyik banálisan egyszerű, de vannak olyanok, amelyek átlagon felüli informatikai képzettségről tanúskodnak. Gyakran lemásolják üzletek, termékforgalmazók, szolgáltatók honlapjait. Előfordult, hogy mutatós, korszerű új kerékpárt kínáltak eladásra, kétszáz eurónyi előleget kértek, de a szállítás elmaradt. Üdülni óhajtókat is sikerült átverni, például nem létező szállodákba kínáltak szobákat kecsegtető árakon, de kiderült, hogy a megadott helycímen nincs is szálloda vagy másfajta szálláslehetőség.

Az Európai Bizottság szabályozni akarja a nemzetközi internetes árurendelést is, sok a panasz ugyanis arra, hogy némelyik forgalmazó háromszoros, négyszeres, ötszörös árat is felszámol, ha a megrendelt terméket egyik országból a másikba kell szállítani, illetve ha több országon is áthalad a szállító jármű. Bizonyos forgalmazók úgy csalnak, hogy a kereskedelmi tevékenységük ugyan törvényes, de az árukínálatokban az ár mellett szerepel a kiszállítási költség, az összeg megnevezése nélkül, és sok esetben ez a díjszabás igen magas.
A hatóságok azt tanácsolják, aki az online módszerrel vásárol vagy rendel, igyekezzen jól tájékozódni, győződjön meg a megkeresett cím és cég valódiságáról. Ugyanez érvényes a szálloda vagy menetjegy foglalásokra is, a kiszemelt hotelről, panzióról (stb.) érdemes alaposan tájékozódni a helyfoglaló díj elküldése, átutalása előtt.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük