Felhívás!

Indonéziában koporsóba fektették, aki nem hord maszkot, de hamar leálltak vele

Indonéziában koporsóba fektették, aki nem hord maszkot, de hamar leálltak vele Külföld

Indonéziában kreatív módszerekkel szabályozzák a járványügyi intézkedések betartását, ami nem is csoda, mert Délkelet-Ázsia egyik legfertőzöttebb országáról van szó. A napi esetszámok gyakorlatilag szünet nélkül nőnek március óta, különösen meredeken az elmúlt néhány hétben. Eddig több mint 187 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 7800 haláleset történt a koronavírus miatt.

A BBC helyi tudósítója szerint szerdán vezette be a kelet-jakartai Kalisari kerület azt a meghökkentő új szabályt, hogy aki nem hajlandó maszkot viselni, az ezért járó 17 dolláros pénzbírságot vagy közmunkát (például középület-takarítást) azzal is kiválthatja, hogy nyilvánosan belefekszik az erre a célra szolgáló koporsóba. A koporsó jelképes ugyan, de azért pontosan úgy néz ki, mint az igazi, és aki benne fekszik, természetesen maszkban teszi ezt.

Egy hivatalosság szerint a demonstratív büntetés célja az volt, hogy a szabályszegő magába szálljon, és „elgondolkodjon rajta, mit is tett, mert a COVID-19 miatt fennáll a kockázat, hogy igazi koporsóba fektessék”.

A valóban elrettentő erejűnek tűnő büntetés azonban egyrészt nagy tiltakozást váltott ki, másrészt nem passzolt a járványvédekezésről szóló általános rendelkezésekhez, így pénteken már el is törölték a szabályt. Pedig az egyik megbüntetett férfi nem panaszkodott, azt mondta, hogy ez volt a leggyorsabb és legolcsóbb vezeklési mód.

Nem ez a koporsók egyetlen felhasználási módja az indonéziai járványban, a múlt hét óta önkormányzati dolgozók teljes védőfelszerelésben, koporsókkal tartanak napi rendszerességű felvonulást Jakartában, hogy figyelmeztessék az embereket a járvány veszélyeire. A sokk-kampány a jövő héten is folytatódik.

(Qubit.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.