Felhívás!

Határozott fellépésre kéri az európai kormányokat a WHO

Határozott fellépésre kéri az európai kormányokat a WHO Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója, Michael Ryan szerint az európai kormányoknak határozottan kell fellépniük a koronavírus terjedése ellen, kerülni kell a tömegrendezvényeket, hogy elkerülhetők legyenek a fájdalmasabb korlátozások. Európában csütörtökön első ízben haladta meg a százezret a napi új fertőzöttek száma.

„Nincsenek új válaszok. Tudjuk, mit kell tennünk” – mondta pénteki genfi sajtótájékoztatóján Michael Ryan.

„Nagyon szomorú látni, hogy sok európai országban a fertőzöttek számának gyors növekedése tapasztalható, és a kormányoknak határozott lépéseket kell tenniük, hogy megpróbálják megállítani és meg is állítsák a vírus terjedését” – hangsúlyozta.

Meg kell védeni az idős és más sérülékeny, például a több betegségtől szenvedő lakosságot – tette hozzá a WHO-vezető.

A fizikai távolságtartás, a maszkviselés és a megfelelő szellőztetés továbbra is kulcsfontosságú – mondta Ryan. „Nagyon óvatosan kell bánnunk a tömegrendezvényekkel és az emberek zárt térben való összehozásával” – tette hozzá.

A WHO pénteken közölte, hogy világszerte rekordszámú volt a napi új fertőzöttek növekedése: 24 óra alatt 350 766 igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek.

Az egész világon a Reuters számításai szerint több mint 36,58 millió embert fertőzött meg ismerten a SARS–CoV–2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19-betegségbe több mint egymillióan haltak bele.

Ryan hétfőn közölte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet átadta azoknak a tudósoknak a névsorát, akik Kínában tanulmányoznák a közép-kínai Vuhanban a tavalyi év végén megjelent vírus eredetét.

Kérdésre válaszolva Ryan közölte, nem arról van szó, hogy a WHO és a szervezet főigazgatója engedélyt kérne Kínától a névsorhoz. „Udvariasságból osztottuk meg, hogy párbeszédet folytassunk a legjobb csapatról, nem arról van szó, hogy letiltsanak vagy sem egyeseket” – tette hozzá.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.