Hirdetés
Hirdetés

Tiltakozik az ortodox egyház a zarándoklatok betiltása ellen

Tiltakozik az ortodox egyház a zarándoklatok betiltása ellen Románia

Aránytalan diszkriminációnak nevezte a román ortodox egyház az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) határozatát, amellyel betiltotta a vallásos zarándoklatokat, s a döntés felülvizsgálatára, az egyház és az állam felelős együttműködésére szólította fel pénteken a hatóságokat.

Hirdetés
Hirdetés

Dániel pátriárka azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy hatósági tiltás miatt a jászvásári érsekség előző nap lemondta az ortodox egyház legnagyobb tömegrendezvényének számító egyhetes Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatát, a döntés ellen azonban pénteken hívek százai vonultak ki tüntetni az érsekség elé.

Huszváros (Huși) ortodox püspöke azzal lázította híveit, hogy az állam „sértő korlátozásaival” megkérdőjelezi az egyház jogát a közéleti jelenléthez, megpróbálja „megfojtani”, de „ne képzeljék a lockdown apostolai, hogy valaha is karanténba zárhatják Szent Paraschivát”.

A pátriárka pénteki közleményében teljes együttérzéséről biztosította az ereklyéknél imádkozni óhajtó híveit, és úgy vélekedett, a zarándoklatot biztonságosan meg lehet tartani az érvényes egészségügyi előírások – maszkviselés, másfél méteres távolság – betartása közepette.

Más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék és megcsókolhassák az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit. Az idei zarándoklatot azt követően mondta le a jászvásári érsekség, hogy a hatósági tiltás dacára már hét elejétől kezdve hívők százai torlódtak össze a templom előtt, hogy imádkozhassanak Szent Paraschiva ereklyéi előtt.

Idén a járvány miatt a római katolikus egyház is zarándoklat nélkül tartotta meg a csíksomlyói pünkösdszombati búcsút, amelyen az utóbbi évtizedekben hívek százezrei vettek részt.

Mivel az utóbbi hetekben ismét gyorsuló ütemben terjed a fertőzés, ezért a CNSU betiltotta a más megyékből érkezők részvételét az egyházi ünnepségeken, valamint a vendéglők, mozik és színházak bezárását javasolta a helyi hatóságoknak azokon a településeken, ahol a fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét.

Jászvásár a járvány egyik gócának számít, Iași megyében az utóbbi két hétben lakosság 1,8 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 12., 22:34
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem a témához tartozik de itt írom le mit láttak szemeim…a Capital c.portálon magyarul ugye Tőke…amely egy gazdasági lap lenne.Cím:Ungurii dau lovitura in România!Au cumpărat o clădire istorică din tara noastră.A Melody szállodáról van szó a tranzakcióról,hogy a városháza nem akarta megvenni ,kiszakítottak egy történelmi darabot Romániából !!stb.Leírja a szerző ,hogy a XIX. sz.közepén építették.1859-ben jött létre a Havasalföld és Moldva Egyesült Fejedelemsège ,majd 1881 -ben létesült a Román Királyság.Tehát a Melody már Románia előtt megvolt! Ahova ki akarok lyukadni…a szerző egy szélhámos provokátor, a cikke tele van rosszindulattal,mert nem hiszem hogy ne tudná,hogy Románia az EU tagja aminek az alapelve a személyek ,az áruk,a szolgáltatások és a TŐKE SZABAD MOZGÁSA! Lehet sikítozni újságíró elvtárs leragadtál az Iliescu -féle , nu ne vindem tara’ marhaságnál.

  • User
   Dátum: 2020. október 13., 14:18
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A korrupt Bizáncnak nagyon is megfelelt ez a vallásforma…a császár Isten választottja ,az ortodoxia pedig államvallás lett…a népet segitségével a legnagyobb dzellemi sötétségben tartották és gyülölködésre ,uszításra használták fel.Egyszer egy távolsági buszon utaztam Szatmárnémetiből Nagybányára ,egy utazótársammal beszélgettünk különböző dolgokról ,amikor azt mondta -itt az ortodoxia a legnagyobb csapás ,a bizánci gyűlölet ,a bizánci/görög/ tűz ami mindent eléget..ura bizantină ,focul bizantin ce arde tot ,tot ,tot.’