Felhívás!

Hatalmas robbanás történt Bejrútban, több tucat halálos áldozat van

Hatalmas robbanás történt Bejrútban, több tucat halálos áldozat van Külföld

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították a keddi rendkívül erőteljes robbanások miatt. Egy raktárban tárolt 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel egy kikötői raktárban. A detonáció egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg, amelyet Cipruson is hallották. Az áldozatok szám elérheti a százat, a sebesülteké a négyezret. A libanoni kormányfő nemzetközi segítséget kért, és a felelősök megbüntetését ígérte. Három napos gyászt hirdettek.

Apokaliptikus állapot uralkodik a libanoni  főváros keleti részén. Az utcákat törmelék borítja, összetört járművek, leszakadt erkélyek, kidőlt falak, üvegcserép mindenütt. Az emberek sokkos állapotban, tehetetlenül járkálnak a romok között. Még a robbanás helyszínétől 8–10 kilométerre lévő utcákban is megrongálódtak az épületek – hangzott el az M1 Híradójában.

A detonáció iszonyatos ereje felborította és a korlátnak csapta a járműveket a városból kifelé vezető úton.

A robbanás pillanatát többen is megörökítették. A szemtanúk egybehangzóan arról számolnak be, hogy először a sűrű, gomolygó füstfelhőt pillantották meg, majd hirtelen fülsiketítő robajt hallottak, miközben magasra csaptak a lángok. Legtöbben egy második robbanást is hallani véltek.

„Itt parkoltam, most az autóm a feje tetején áll. Elhinni sem tudom, amit látok” –  mondta egy férfi. Megéltem a polgárháborút, de ehhez hasonlót még soha nem láttam – idéztek egy szemtanút a hírügynökségek.

Pontos adatok egyelőre nincsenek a sérültek és áldozatok számáról, hiszen a kórházakban is káosz uralkodik, nem győzik ellátni a sérülteket. Az egyik intézménybe rövid idő alatt 300 beteget szállítottak. Ráadásul a helyszínhez legközelebb eső kórház félig összeomlott. Az embereket véradásra szólították fel.

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram.

Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

Ammóniumnitrát raktár robbant fel

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A robbanást Cipruson is hallották.

Találgatások kezdődtek

Eközben olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy nem baleset történt. Libanon feszült időket él, ezrek tüntetnek a kormány ellen, amiért nem képes kezelni az egyre súlyosabb gazdasági válságot. Az utóbbi hetekben az izraeli-libanoni határon is fokozódott a feszültség.

A robbanás után az izraeli kormány sietett közölni, hogy semmilyen formában nincs közük a történtekhez.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter.

Nemzetközi segítség érkezik

Korábban már több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.

Az Európai Unió szintén felajánlotta támogatását. „Az Európai Unió kész segítséget és támogatást nyújtani” – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedd este.

Franciaország segítséget küld Libanonnak – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. „Franciaország Libanon mellett áll. Mindig. Francia segély és készletek jelenleg úton vannak” – írta Twitter-üzenetében az államfő.

Boris Johnson brit kormányfő szintén felajánlotta országa támogatását. „Megdöbbentőek az este folyamán érkezett képek és videók Bejrútból” – írta mikroblogján.

„Gondolatainkkal és imáinkkal Libanon nagyszerű és állhatatos népével vagyunk. Mint mindig, Irán teljességgel kész bármilyen szükséges segítséget megadni. Maradj erős Libanon” – írta Twitter-oldalán Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

(MTI/hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.