Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harmincötszörös dédnagymama lett a 98 éves magyar származású holokauszttúlélő

Harmincötszörös dédnagymama lett a 98 éves magyar származású holokauszttúlélő Külföld

Megszületett a 98 éves Lily Ebert magyar származású holokauszttúlélő 35. dédunokája.

Hirdetés
Hirdetés

„A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben” – fogalmazott az 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született asszony, aki életét a holokauszttal kapcsolatos felvilágosító munkának szentelte.

„Mindenki számára különleges dolog dédnagymamává válni, de nekem, aki túléltem a holokausztot, nagyon, nagyon különleges. Sohasem gondoltam, hogy eljutok idáig. Először is életben kellett maradnom, majd megélni ezt a kort. A nácik meg akartak minket ölni, és mi megmutattuk nekik, hogy nem tudnak” – mondta a legkisebb dédunoka januári születése után a Londonban élő Lily Ebert.

@lilyebert Every baby is precious and a miracle ❤️ At 9️⃣8️⃣ Lily is now a great grandmother to 35 special great grandchildren 😍🥰 #98yearold #holocaustsurvivor #greatgrandma #socute #survivor #learnontitkok #strongwoman #tiktokgrandma #viral #jew #hungarian #baby #lovethis #socute #blowthisup ♬ You Are My Sunshine – Kina Grannis

Gyerekkorát Magyarországon töltötte, amíg 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborba nem deportálták. Anyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai csapatok 1945 áprilisában felszabadították őket.

Ezután egy évet Svájcban töltött, 1946-ban pedig Izraelbe költözött. 1967-ben férjével, Samuellel és három gyerekével Angliába emigrált, ahol elkezdte megismertetni a világot a holokauszt borzalmaival. Jelenleg Észak-Londonban él, három gyereke, tíz unokája és immár 35 dédunokája van.

„Egész életét annak szentelte, hogy beszéljen a holokausztról” – mondta egyik dédunokája, a 18 éves Dov Forman, aki Lily Ebertnek TikTok oldalt is létrehozott, hogy segítse ebben a törekvésében. Több mint 1,6 millió követővel rendelkezik az oldal.

Forman és Ebert Lily fogadalma: Hogyan éltem túl Auschwitzot és merítettem erőt a továbblépéshez címmel egy – magyarul is megjelent – könyvet is írtak közösen, melynek előszavát Károly herceg brit trónörökös írta.

„Megígértem magamnak: amíg élek, mesélek a történetemről a jövő generációinak” – fogalmazott Ebert.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük