Felhívás!

FRISSÍTVE: Globális vészhelyzetet hirdethet a WHO az új vírus miatt

FRISSÍTVE: Globális vészhelyzetet hirdethet a WHO az új vírus miatt Külföld

Január 22-én ült össze az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészbizottsága, hogy megtárgyalja az új kínai vírus, a Vuhan-koronavírus ügyét. Ez a bizottság az, amely adott helyzetben nemzetközi figyelmet érdemlő közegészségügyi vészhelyzetet hirdethet.

A kórokozó elsőként a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban ütötte fel fejét, de azóta más városokban is megjelent. A vírus egy helyi állatpiacon fejlődött ki, és a becslések alapján már legalább ezer embert fertőzött meg. A betegség tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál, a kórokozó emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.

Szerdán a WHO vészbizottsága még nem határozott a lehetséges vészhelyzet kihirdetéséről.

Mivel rendkívül komoly hatással járó döntésről van szó, a szervezetnek rengeteg adatot kell mérlegelnie.

A WHO szerint következő lépések meghatározásához további információkra lesz szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet által bevezetett, úgynevezett Disease X (X-kór) kifejezés olyan kórokozókat jelöl, amelyek világjárvány okozására alkalmasak. A szakértők olyan rendszert dolgoztak ki, mellyel azonosíthatóak az ilyen patogének.

A Disease X-szel szembeni akciótervvel számos olyan óvintézkedést tehetnek, amellyel csökkenthető a járvány terjedése. Ilyen lehet például az utazás korlátozása, a globális kutatások összehangolása, illetve az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése.

Bár a WHO egyelőre nem döntött, a vészbizottság ma folytatja ülését. A tárgyalás eredményeiről a szervezet Twitter-oldalán rendszeresen beszámol.

FRISSÍTÉS: A WHO szerint korai még vészhelyzetet hirdetni

Korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet meghirdetni a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt – közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet.

„Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet” – közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

„Az, hogy nem hirdetek ki ma nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, nem azt jelenti, hogy a WHO szerint nem komoly a helyzet, vagy nem vesszük azt komolyan” – szögezte le a főigazgató.

Ghebreyesus kijelentette: egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

„Tudjuk, hogy Kínában létezik a vírusnak emberről emberre terjedő változata, de a jelek szerint a terjedése pillanatnyilag csak családokon belülre, illetve a fertőzött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik” – mondta a főigazgató genfi sajtóértekezletén.

Reményét fejezte ki, hogy az új koronavírus által érintett kínai városok zárlata hatékony és rövid távú intézkedés lesz.

A kínai hatóságok a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után, és az utóbbival szomszédos Huangkangban és Ocsouban, illetve Csibi kisvárosban is közlekedési zárlatot vezettek be csütörtökön.

Az ENSZ szakosított szervezete azután hozta meg döntését, hogy független szakértők két napon át gyűjtötték az információkat az újonnan azonosított koronavírusról. Didier Houssin, a sürgősségi bizottság elnöke elmondta, hogy a testület nagyon megosztott volt, majdnem 50-50 százalékos arányban döntöttek.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel. Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.