Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Költségvetési tanács: az államháztartás hiánya elérheti a GDP 4,6-4,8 százalékát

Költségvetési tanács: az államháztartás hiánya elérheti a GDP 4,6-4,8 százalékát Gazdaság

A költségvetési tanács szerint az idei államháztartási hiány elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 4,6-4,8 százalékát, ami több mint 1 százalékponttal haladja meg a kormány által vállalt deficitet – figyelmeztetett csütörtökön a testület.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány az idén 3,6 százalékos államháztartási hiányt vállalt. A költségvetési tanács becslése szerint ez nem tartható, 2021-ben 6 százalék, 2022-ben 7 százalék fölé nőhet a deficit.

A független szakmai testület szerint a kormány abban az esetben sem tudná tartani az idénre vállalt 3,6 százalékos hiányt, ha lemondana a nyugdíjak 40 százalékos emeléséről, ami szeptemberben lenne esedékes. Ebben az esetben is a hiány elérné a GDP 3,8-4,1 százalékát – tették hozzá.

A tanács szerint az állami költségvetésben a kormány számításai nem helytállóak, mert a tervezéshez használt tavalyi várható hiánynál nagyobb lesz a tényleges deficit. Emellett a novemberben hivatalba iktatott liberális kisebbségi kormány már több adócsökkentésről döntött, amiket nem vettek számításba a 2020-as költségvetés elfogadásakor.

A grémium szerint ilyen nagy államháztartási hiányt a nemzetközi pénzpiacok aligha tűrnek el anélkül, hogy szankcionálják Romániát, ezért azt tanácsolták a kabinetnek, hogy az egyensúly visszaállítása érdekében már az idén kezdje el a fiskális konszolidációt.

Orban szerint idén nem áll fenn a költségvetési hiánycél túllépésének kockázata

Megérti a Pénzügyi Tanács aggodalmait a költségvetési hiánycél esetleges túllépésével kapcsolatban, idén azonban nem áll fenn ennek kockázata – szögezte le Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban nyomatékosította, a költségvetés kiadási tételei a nyugdíjemeléshez szükséges összegeket is tartalmazzák, a nyugdíjemelés nem veszélyezteti a 3,59 százalékos államháztartási deficitet. “Megértem a Pénzügyi Tanács aggodalmait, ami azonban a 2020-as évet illeti, nem áll fenn semmiféle kockázat” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a 2021-re előirányzott államháztartási hiánycél tartása sem forog veszélyben.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük