Hirdetés
Hirdetés

Futurisztikus várost épít Szaúd-Arábia

Futurisztikus várost épít Szaúd-Arábia Külföld

Félezer milliárd dollárért építene új, futurisztikus várost az ország északnyugati, sivatagos régiójába Szaúd-Arábia. A Neom névre hallgató településre a világ minden tájáról a legjobbakat várják, akikre egy sci-fi regénybe illő élet vár.

Hirdetés
Hirdetés

A Wall Street Journal birtokába jutott 2300 oldalas bizalmas tervdokumentáció nem szűkölködik grandiózus elképzelésekben.  A hirado.hu által idézett The Verge megfogalmazása szerint a Boston Consulting és a McKinsey amerikai tanácsadói „meg sem próbálták lehozni a földre a szaúdi vezetőket” csapongó terveiket illetően. Szó szerint. „Nem akarok utakat vagy járdákat. 2030-ban repülő autókkal közlekedünk majd – idézi a lap a térség kormányzóját Fahd bin Szultán bin Abd el-Azíz Ál Szuúd herceget.A Neom névre hallgató megacity tervét a Szaúd-Arábiát vezető Mohammad bin Szalman koronaherceg jelentette be még 2017-ben.

A tervek szerint a Massachusetts állam nagyságú, a jövő városaként aposztrofált Neom a világ legnagyobb gazdasági térsége lenne, olyan technológiai adottságokkal, amelyeknek az alapjai még nem is léteznek.Az olajkincsekből hatalmas vagyonokat felhalmozó Szaúd-Arábia ezzel a beruházással is igyekszik új irányt szabni növekedésének, csökkenteni függőségét az olajtól és a legmodernebb technológiákat meghonosítani. Az ország vezetése arra is kíváncsi, hogy mit lehet elérni 500 ezer milliárd dollárból, ami az éves magyar GDP közel négyszerese.

A jövő városában minden automatizált lesz, és a robotokra nemcsak mint munkaerő, de mint szórakoztató eszközként is számítanak. Emberek helyett robotok ketrecharcát élvezhetik majd Neom lakosai, vagy robot dinoszauruszokkal találkozhatnak az „állatkertben”. A szaúdi koronaherceg célja, hogy a világ minden tájáról a legjobb és legtehetségesebb munkaerőt csábítsa Neomba.

A pénz nem jelenthet akadályt abban sem, hogy a sivatagos klímát megváltoztassák. Mesterséges felhőkkel biztosítják majd a csapadékot. Az egy főre jutó Michelin-csillagos éttermek számában is rekordot szeretnének dönteni.Az egészségügyi ellátás területén is a csúcstechnológia elérése a cél. A genetikai módosításra berendezkedett klinikák várják a vastag pénztárcájú klienseiket. Az elit gyermekei exkluzív oktatásban részesülnek majd, ahol az osztálytermekben hologram révén megjelenített tanárok okítják a nebulókat.

A teljes automatizáció egyben totális kontrollt is jelent – írja a The Verge, vagyis a városlakókról mindent tudni fognak, mindezt természetesen a biztonságra hivatkozva. Bűncselekményeknél már nem az állampolgárok bejelentésére hagyatkoznak majd hatóságok, hanem a drónok, és a megfigyelő kamerák azonnal jelentésére. Az előkészítő munkák már megkezdődtek. Első körben egy repülőtér és egy palota kerül kialakításra. Az új város része a szaúdi kormány nagyszabású 2030-as stratégiai tervének, amely új irányokat szabna meg az ország gazdasági növekedésének.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük