Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ézsaiás pusztító hurrikánjára készül New York

Ézsaiás pusztító hurrikánjára készül New York Külföld

Áradásokkal és tornádókkal pusztít az Egyesült Államok keleti partvidékén az Ézsaiás (Izajás) hurrikán, amely kedden délelőttre trópusi viharrá szelídült – jelentette az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) kedden.

Hirdetés
Hirdetés

A vihar – amely végül az előrejelzésekkel ellentétben Floridát elkerülte – egyes erősségű hurrikánként keddre virradóra ért partot Észak-Karolinában, és helyi idő szerint kedden délben már a szövetségi főváros, Washington mellett süvített óránként 140-160 kilométeres széllökésekkel.

A keleti parti nagyvárosokban mindenütt hurrikánriadót hirdettek, New Yorkban arra készülnek, hogy a városnak a 2012-ben pusztító Sandy viharhoz hasonló pusztításokkal kell szembenéznie. Több nagyvárosban, köztük Philadelphiában és New Yorkban tornádóriadót hirdettek. Bill de Blasio, New York polgármestere óvatosságra intette a nagyváros lakóit. „A vihart mindenkinek nagyon komolyan kell vennie” – fogalmazott kedd délelőtti sajtótájékoztatóján a politikus.

Phil Murphy, a New Yorktól délre fekvő New Jersey kormányzója kedden rendkívüli állapotot hirdetett ki az állam egész területére, s arra kérte a helybélieket, hogy maradjanak otthon.

Dél-, és Észak-Karolinában a vihar áradásokat okozott, villanyvezetékeket és háztetőket szakított le. Roy Cooper, észak-karolinai kormányzó kedden reggel egy televíziós interjúban arról számolt be, hogy az államban több mint 355 ezer háztartás és vállalat maradt áramszolgáltatás nélkül. Az első adatok szerint az Észak-Karolinában még hurrikánként pusztító vihar egy halálos áldozatot követelt.

Maryland állam keleti vidékein, az Atlanti-óceán partján fekvő üdülőhelyeken kedden délelőtt tornádót regisztráltak, a tagállamban a széllökések fákat csavartak ki, háztetőket és villanyvezetékeket szakítottak le.

A keleti partvidéken összesen mintegy százmillió embert érint a viharriadó.

Több mint két és félmilliónyian maradtak áram nélkül

Több mint két és félmilliónyian maradtak áramszolgáltatás nélkül az Egyesült Államok keleti partján trópusi vihar miatt – jelentette az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) kedden este.

Az Ézsaiás özönvízszerű esőzéssel, tornádókkal és csaknem hurrikán erejű széllökésekkel pusztít. Kedden este Delaware, New Jersey, New York és Connecticut államokban szakított le villanyvezetékeket és háztetőket. Delaware-ben és New Jerseyben tornádókat észleltek. Korábban Dél- és Észak-Karolinában, valamint Virginiában a trópusi vihar szintén tornádókkal pusztított.

Phil Murphy, New Jersey kormányzója, aki előző nap rendkívüli állapotot hirdetett ki az állam egész területére, kedden este a Twitteren úgy fogalmazott: napokba telhet, mire helyre tudják állítani az áramszolgáltatást.

Az állam partjai mentén sehol sincs áram, az Atlanti-óceán felkorbácsolt hullámai sok települést elárasztottak.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közleményben jelentette be, hogy az állam egyes vidékein 150-200 milliméternyi csapadékra lehet számítani, ezért csónakokkal ellátott mentőcsapatokat helyeztek készültségbe. New York városban és több, az óceán partján fekvő településen homokzsákokat és palackozott vizet osztottak. New Yorkban lezártak több, nagy forgalmú hida, leálltak a kompok és átmeneti időre a város két légikikötője sem üzemel. A Kennedy repülőtéren legalább 55, a La Guardián mintegy 78 járatot töröltek.

A trópusi viharnak kedd estig négy halálos áldozata volt: mindannyian kidőlt fák alá szorulva lelték halálukat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük