Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ezrek tüntettek a moldovai fővárosban a kormány lemondását követelve

Ezrek tüntettek a moldovai fővárosban a kormány lemondását követelve Külföld

Ezrek tüntettek vasárnap a moldovai fővárosban, Chișinăuban a nyugatbarát kormány lemondását követelve a szárnyaló energiaárak és infláció miatt.

A Reuters hírügynökség tudósítója szerint ezrek gyülekeztek a moldovai elnök hivatali rezidenciája előtt Chișinău belvárosában „Le Maia Sanduval” és „Le a kormánnyal” jelszavakat skandálva. A tüntetők tíz sátrat is felállítottak az államfői rezidencia előtt.

Múlt vasárnap legalább ötezren vettek részt egy kormányellenes megmozduláson.

Sandu ismételten elítélte Oroszország ukrajnai hadműveletét és országa európai uniós tagságát szorgalmazza. Bírálói azonban azt vetik szemére, hogy jobb megállapodást kellett volna kötnie Moldova legfőbb gázbeszállítójával, Oroszországgal.

Moldova egy tavaly aláírt szerződés értelmében az orosz Gazpromtól vásárolja a gázt, amelyért azonban nem szerződésben rögzített összeget, hanem hónapról hónapra korrigált árat fizet, amely a nemzetközi energiaválság közepette jelentősen megemelkedett.

A 3,5 millió lakosú kelet-európai ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd, a helyi gázszolgáltató pénteken 27 százalékkal volt kénytelen ismét emelni a lakossági árakat, miközben az infláció 34,3 százalékkal rekordmagas értékre nőtt.

(forrás: MTI, fotó: Partidul ȘOR)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük