Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Európai Parlament: véget kell vetni a romák hátrányos megkülönböztetésének!

Európai Parlament: véget kell vetni a romák hátrányos megkülönböztetésének! Külföld

Az európai romák hátrányos megkülönböztetésének és mélyszegénységének megszüntetésére szólított fel szerdán elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament.

Az uniós törvényhozó testület szerint Európa legnagyobb etnikai kisebbségének, a romáknak több tagállamban társadalmi kirekesztés és szegénység a sorsa. Az állásfoglalást megszavazó képviselők úgy vélik, az uniós támogatásokat célzottan kellene biztosítani, a tagállamoknak regionális és helyi szinten kellene elosztania a forrásokat, hogy a telepen élő romák mindennapos igényeit fedezzék.

Az EP szerint a szegregátumok felszámolása és a közművesített, emberhez méltó lakhatás biztosítása a romák számára az elsődlegesen megoldandó problémák. Ezenkívül ugyancsak fel kell lépni az iskolai szegregáció és hátrányos megkülönböztetés ellen – vélik a képviselők. Az állásfoglalás megemlíti, hogy a tagállami hatóságoknak javítaniuk kell a roma közösségek egészségügyi ellátását és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését, továbbá fel kell lépniük a hosszútávú munkanélküliség és a romákkal szembeni rendőrségi túlkapások ellen is.

Az állásfoglalás felszólítja a tagállamokat, hogy a roma gyerekeket megfelelően vonják be a nemzeti gyermekgarancia-programokba, továbbá megerősített ifjúsági garanciát és az Erasmus+ programot is ki lehetne használni a társadalmi kohézió erősítésére és a fiatal romák foglalkoztatásának javítására. A képviselők úgy vélik, a nemzeti romastratégiai tervekben kiemelt célként kellene hogy szerepeljen a romák társadalmi részvételének és a közülük kikerülő vezetők számának növelése.

Az EP szerint továbbá korai előrejelző mechanizmust kellene kiépítenie az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és más, a romák helyzetének javítását célzó forrásokkal való visszaélések elkerülése érdekében.

Uniós felmérések azt mutatják, hogy az EU-ban élő romák 63 százaléka nem vesz részt az oktatásban, foglalkoztatásban vagy képzésben, illetve 80 százalékuk a szegénységi küszöb alatt él. A kutatásban részt vevő kilenc országban élő romák 41 százaléka úgy érzi, hogy roma származása miatt hátrányos megkülönböztetés éri olyan területeken, mint az álláskeresés, a munka, a lakhatás, az egészségügy vagy az oktatás.

(forrás: MTI, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 6., 18:22
  ÉRTÉKELÉS: 9

  És ha a roma gyerekek nem akarnak tanulni és a szülők nem akarnak dolgozni?Mert a történelem ezt igazolja… Akkor ugye továbbra is el kell tartani őket? Azok szerint igen, akik csak képen vagy filmen látták őket…

 • User
  Dátum: 2022. október 6., 18:07
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Halló, Európa! A dolgozó emberek fizetéseinek a diszkrepanciája mikor fogja elérni az ingerküszöbötöket? Meddig jutalmazzátok még a dologkerülést?

  • User
   Dátum: 2022. október 7., 12:59
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Az oktatás nem fog rajtuk. (Próbáltam cigá… bocs, romagyereket matema… pardon, számtanra tanítani. A 2×2=4-ig eljutottunk, azontúl nem ment…).
   A munka büdös. Sőt, fárasztó.
   A kör bezárult.

 • User
  Dátum: 2022. október 7., 13:33
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Egy normális családból származó gyermekek otthonról hozzák a már kifejlesztett képességeket A szülők beszéltek hozzájuk, játszottak velük, rajzolni, színezni, számolgatni tanították őket, tárgyakat, eszközöket használni. Meséltek, mesét olvastak nekik. A legtöbb cigánygyerek életében egy mesét nem hallott. Egy ceruzát megfogni nem tud. Ollóval vágni? Nevetséges a gondolat is. Másokhoz civilizáltan viszonyulni- kérni, megköszönni, nem ordítani, nem odaütni. Orrot kifújni. Kezet mosni és hasonló exotikus műveleteket. Szókincse katasztrofális. A matek ezért nem megy, sem a többi. És, ahogy Orbán Viktor merte kimondani, sok tízezer cigánygyerek úgy nőtt fel, hogy soha nem látott egy apát , anyát vagy nagyobb testvért munkába menni.

  • User
   Dátum: 2022. október 7., 15:48
   ÉRTÉKELÉS: 7

   No de ez az én ci… roma tenítványom nem putriban nőtt fel. Zenész család volt. Civilizáltan viselkedni is tudott, szókincse is volt, kifejezetten tisztán, sőt, választékosan öltözködtek… és mégis… VIII. osztályos volt, de megrekedt egy II. osztályos szintjén.

 • User
  Dátum: 2022. október 7., 16:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Kutyából nem lesz szalonna! A rroma nemzetnek nagy, számottevő része képtelen beilleszkedni a társadalomba, nem szeretnek dolgozni csak alkalmi munkákat végeznek, lopnak, csalnak, s várják az ingyen pénzt szociális segély formájában! Nomád népek, szeretnek a szekerükkel kóricálni faluról-falura, koldulnak stb. Vannak rroma családok, amelyek látszólag rendes életet élnek, dolgoznak, rendesebb körülmények között élnek, de mihelyt a helyzet úgy hozza, egyből kimutatják, hogy kicsodák valójában!

 • User
  Dátum: 2022. október 7., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Kedves Ep & ro pártok! Vigyétek brüsszelbe boxosékat! Kikupáljátok, iskoláztassátok és a sok tudóst visszakülditek hozzánk, hogy felturbózott szürkeállományukat a közért égessék!!!!