Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról határozott a kormány

Állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról határozott a kormány Gazdaság

Román állami Fejlesztési és Beruházási Bank létrehozásáról szóló határozatot fogadott el szerdán a kormány; a pénzintézet fő feladata lesz a román gazdaság számára fontos állami és magánberuházások támogatása.

A kormányhatározat elfogadását Adrian Câciu pénzügyminiszter erősítette meg a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a bank létrehozását Románia az Európai Bizottság felé is vállalta az uniós helyreállítási tervben.

Rámutatott: ez volt az egyik fontos lépés az állami bank létesítése irányába. A pénzintézet a román államé lesz a pénzügyminisztériumon keresztül. A tárcavezető szerint a bank fő célja, hogy több lehetőséget biztosítson az állam számára a gazdaság finanszírozására, hiszen az ez irányú igények egyre nagyobbak.

A pénzintézet a nagy országos, illetve az önkormányzatok által végzett kisebb infrastrukturális beruházások finanszírozására lesz hivatott, de kis- és középvállalkozásokat is támogatni fog. Câciu szerint a bank főleg olyan vállalatokat fog támogatni, amelyek a termelésre fektetik a hangsúlyt és a termelési kapacitásukat akarják fejleszteni. Közölte, hogy a bank tőkéje legtöbb 3 milliárd lej (256,6 milliárd forint) lesz, ezt az összeget különböző privatizációkból fogják előteremteni. Reményét fejezte ki, hogy a bank egy-másfél éven belül elkezdi működését.             A pénzintézetet egy héttagú felügyeleti testület és egy háromtagú igazgatótanács fogja vezetni.

(forrás: Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük