Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Európai Parlament: javítani kell a csapvíz minőségét és hozzáférhetőségét

Európai Parlament: javítani kell a csapvíz minőségét és hozzáférhetőségét Külföld

Javítani kell a csapvíz minőségét és meg kell teremteni egyetemes hozzáférhetőségét, ez ugyanis nagyban segítené a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését is – hívta fel a figyelmet csütörtökön az Európai Parlament.

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott állásfoglalásban kiemelték, egyebek mellett ivókutak felszerelésére lenne szükség a köztereken, illetve arra, hogy a vendéglátóhelyeken ingyenesen vagy olcsón lehessen csapvizet kapni.

Hirdetés
Hirdetés

A parlament felső határt javasolt egyes szennyezőanyagok, például a mostani szint felére csökkentendő ólom, a káros baktériumok és az endokrin rendszert károsító anyagok csapvízbeli arányára. Hangsúlyozták, emellett gondoskodni kellene az egyre nagyobb gondot jelentő mikroműanyagok szintjének nyomon követéséről.

Az ügyben az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács még nem fogadta el álláspontját, így nem tudtak elindulni az intézményközi tárgyalások.

Az Európai Bizottság szerint a kontinens háztartásai évente több mint 600 millió eurót takaríthatnának meg, ha leállnának a palackozott víz fogyasztásával.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük