Felhívás!

Európa több országában lassul a járvány

Európa több országában lassul a járvány Külföld

Miközben világszerte megközelítette a 2,5 milliót az új koronavírusos fertőzöttek száma, a haláleseteké meghaladta a 167 ezret, a gyógyultaké pedig a 639 ezret, Európa több országában lassul a járvány.

Olaszországban hétfőn első nap csökkent a hivatalos adatok szerint az új igazolt fertőzések száma, a SARS-CoV-2 vírus által fertőzöttek – a meggyógyultakat és halálesetetek nem számítva – 108 237 volt, azaz 20-szal kevesebb, mint vasárnap. A másik biztató jel, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek száma szintén csökkenőben van, és egy hónap óta a legalacsonyabb: 2573. Olaszországban az elmúlt 24 órában 454-en haltak meg, így a halálesetek száma 24 114. A járvány február végi kezdete óta összesen 181 ezer ember fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 48 877-en gyógyultak meg.

Átlépte a kétszázezret az igazolt fertőzések száma Spanyolországban

Spanyolországban 200 210 ezerre emelkedett a vizsgálatokkal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma, miközben a halálozások napi száma folyamatosan csökken. Az elmúlt egy nap során 399-en haltak meg, legutóbb egy hónappal ezelőtt volt 400 alatt a halálos áldozatok napi száma. A fertőzésbe eddig 20 852-en haltak bele. A koronavírussal kiszűrtek száma 4266-tal nőtt, amelyből 2881 számít új esetnek.

Nagy-Britanniában jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma, az elmúlt 24 órában 449 halálesetet jelentettek. A járvány kezdete óta 16 509-en haltak meg a Covid-19-en betegségben, 124 743 fertőzöttet tartanak számon, ebből 4676 az új fertőzött. Hétfőn a brit uralkodó férje, a 99. életévében járó Fülöp edinburghi herceg személyes üzenetben köszönte meg a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozóknak áldozatos helytállásukat.

Franciaországban a halálesetek száma meghaladta a 20 ezret

Franciaországban a halálesetek száma meghaladta a 20 ezret, vasárnap óta 447-en haltak meg, a kórházban ápolt és intenzív osztályon ápolt betegek száma továbbra is lassú csökkenést mutat.

Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján. Németországban a fertőzöttek száma 146 200, a haláleseteké 4669, a gyógyultaké 915 000.

Belgiumban viszont töretlenül emelkedő tendenciát mutatva megközelítette hétfőn a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma, az elmúlt egy hónapban heti mintegy 10 ezer új esetről számoltak be az illetékes belga hatóságok. Hollandiában és Luxemburgban sem lassul jelentősen a járvány terjedése.

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Közben Ausztriában folytatódott a kedvező tendencia: egyre nő azoknak a száma, akik meggyógyultak a koronavírus okozta Covid-19 betegségből, és ezzel párhuzamosan csökken az új fertőzöttek száma.

Csehországban megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást

Csehországban júniustól megemelik az egészségbiztosítóknak fizetett állami hozzájárulást – közölte Andrej Babis miniszterelnök, aki megerősítette, hogy emelni fogják az egészségügyben dolgozók béreit is. Csehországban az utóbbi időben javul a helyzet. Hétfő reggel az ismert fertőzöttek száma 6787 volt, nagyjából százzal több mint egy napja, a haláleseteké 188, a gyógyultaké 1311.

Az új típusú koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett emberek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Bosznia-Hercegovinában, azt követelve, hogy a kijelölt elkülönítő helyek helyett otthon tölthessék a karanténra kijelölt időt. Bosznia-Hercegovinában szerdáig 1309 SARS-CoV-2 fertőzöttet regisztráltak, 49-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 381-en pedig már felgyógyultak belőle.

Ukrajnában 5710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma

Ukrajnában hétfőre, egy nap alatt 261 új esettel 5710-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 151-re nőtt. Az új fertőzöttek száma ugyanakkor 82-vel kevesebb volt, mint előző nap.

Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn. Oroszországban az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 47 121-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt.

A hétfőn 6264 fertőzöttet és 51 halálesetet nyilvántartó Fehéroroszországban a három heti meghosszabbított tavaszi szünet után hétfőn újra megnyíltak az iskolák, a szülők azonban otthon tarthatják a gyermekeiket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.