Felhívás!

ET-biztos: fel kell lépni a szexista gyűlöletbeszéd ellen

ET-biztos: fel kell lépni a szexista gyűlöletbeszéd ellen Külföld

A nőkkel szemben élőszóban és az internet világában terjedő szexista gyűlöletbeszéd leküzdésének hatékonysága érdekében az Európa Tanács valamennyi tagállama köteles fellépni, valamint ratifikálniuk kell az erre vonatkozó isztambuli egyezményben lefektetett szabályokat – jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napját megelőzően pénteken.

Dunja Mijatovic nyilatkozatában leszögezi, a szexista beszéd régóta fennálló, azonban nem komolyan vett probléma Európában, amely az elmúlt években új erőre kapott a közösségi médiaplatformok egyre növekvő népszerűségével.

Kiemelte, hogy az életveszélyes fenyegetés, a szexuális zaklatásra vagy a nemi erőszak elkövetésére való utalás naponta fordul elő, amely minden nő és a lány érvényesülését akadályozza. Sérti jogaikat, és terepet enged a nők elleni pszichológiai, szexuális zaklatásnak vagy akár fizikai erőszaknak is.

Mindez hatással van a demokráciára, mivel eredménye az ilyen magatartás elfogadása, valamint a nők politikai, társadalmi vagy a kulturális életben való részvételének gyengülése. A szexista gyűlöletbeszéd elkövetőinek büntetlensége pedig hozzájárul a szexizmus és a nők elleni erőszak terjedéséhez – jelentette ki.

„Ez elfogadhatatlan. Mindannyiunknak, állami hatóságoknak, médiának, az oktatási intézményeknek, vállalkozásoknak, a civil társadalomnak és a nemzetközi szervezeteknek is fel kell lépniük, és meg kell akadályozniuk a szexista beszéd terjedését” – fogalmazott.

Ezt a törvény teljes erejével, valamint a nyilvánosság erőteljesebb bevonásával kell megtenni a szexizmus terjedésének megállítása és a nők jogaival kapcsolatos tudatosság növelése érdekében – mondta.

Dunja Mijatovic arra emlékeztetett, hogy az Európa Tanács 2011-ben aláírt egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény kötelező szabályokat állít fel a szexuális zaklatással szemben. A szexuális zaklatást meg kell állítani, ezért valamennyi országnak ratifikálnia kell az egyezményt az emberi méltóság megőrzése érdekében. Szintén elengedhetetlen a szexizmus általános elítélése és a nemi sztereotípiákat lebontó tudatosságnövelő kezdeményezések végrehajtása – húzta alá.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában kijelentette, az Európai Unió még mindig nem felel meg annak az elvárásnak, hogy egységesen és hatékonyan lépjen fel a nők és a lányok védelmében, rajtuk keresztül pedig az egész emberiség elleni erőszakkal szemben.

„Az ilyen cselekmények mértéke aggasztó: Európában minden harmadik nő fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává válik” – mondta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unióban a szexuális kizsákmányolást célzó emberkereskedelem szinte minden áldozata nő és fiatal lány. A fejlődő országokban minden harmadik lányt már 18 éves kora előtt férjhez adnak, s legalább kétszázmillió nő és lány szenved a nemi szervek megcsonkításától, amelyet mind a mai napig legalább 30 országban folytatnak.

Az Európai Unió és a nemzetközi közösség felelőssége azon elkötelezettség számonkérése, hogy az országok vezetői mindent megtegyenek a nőkkel és lányokkal szembeni erőszakos cselekmények megelőzése, elutasítása és elítélése érdekében, és biztosítsák jogukat, hogy szabadon és biztonságosan éljenek – tette hozzá Mogherini.

(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 23., 8:31
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Jó kezdeményezés, de ennek részben a migráció az okozója és azt önök felpártolják! Tehát?!
    Apropó aki kissebbségben él Európában annak a jógaikért mikor állnak ki?! Képzelje el az erdélyi magyart akit 100 éve bozgoroznak saját hazájában ok nélkül!