Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdogan ismét Svédország és Finnország NATO-tagságának a befagyasztásával fenyegetőzött

Erdogan ismét Svédország és Finnország NATO-tagságának a befagyasztásával fenyegetőzött Külföld

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismét azzal fenyegetőzött, hogy befagyasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Hirdetés
Hirdetés

Az észak-atlanti szövetség június végi madridi csúcstalálkozóján Erdogan felszólította a két skandináv országot, hogy „vegyék ki a részüket a terrorizmus elleni harcból”, ellenkező esetben visszavonja a NATO bővítéséhez adott hozzájárulását. Ankara kurd szervezeteket vádol terrorizmussal.

„Rendkívül egyértelmű álláspontot foglaltunk el a NATO bővítésének folytatásával kapcsolatban. (…) Ismételten emlékeztetni szeretnék arra, hogy befagyasztjuk a folyamatot, ha ezek az országok nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket a feltételeink teljesítése érdekében” – jelentette ki Erdogan újságírók előtt hétfőn a török kormány ülése után.

„Azt tapasztaljuk, hogy elsősorban Svédország nem tanúsít megfelelő magatartást ezzel kapcsolatosan” – fogalmazott. Svédország és Finnország Maridban elhatározott NATO-csatlakozását még az összes jelenlegi NATO-tagállam, így Törökország parlamentjének is jóvá kell hagynia.

Erdogan kedden Teheránba látogat, ahol Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnökkel tárgyal elsősorban a szíriai helyzetről.

A megbeszélésektől Ankara azt reméli, hogy szabad utat kap egy észak-szíriai fegyveres beavatkozásra – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Ankara május végén helyezte kilátásba, hogy új hadműveletet indít egy „biztonsági övezet” létrehozására a határaitól 30 kilométernyire. Teherán és Moszkva viszont közölte, hogy ellenez egy ilyen offenzívát. A Szíriában 2011 óta tartó háború főszereplői közül Moszkva és Teherán a szíriai elnök, Bassár el-Aszad rendszerét, Ankara pedig a rezsim ellen lázadókat támogatja.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük