Felhívás!

Egészségre veszélyes kézfertőtlenítő került forgalomba az EU-ban

Egészségre veszélyes kézfertőtlenítő került forgalomba az EU-ban Külföld

Fogyasztóvédelmi riasztást adtak ki az Európai Unió területén, miután egy Törökországban gyártott kézfertőtlenítőről kiderült, hogy káros lehet az egészségre. A 100 ml-es csomagolásban kapható fertőtlenítőszernek magas a metil-alkohol tartalma.


A veszélyes termékre Dánia hívta fel a figyelmet a RAPEX európai riasztási rendszeren keresztül.

A veszélyes kézfertőtlenítő 11,6% százalékban tartalmaz metil-alkoholt (faszeszt), ami rendkívül káros a központi idegrendszerre és a szemekre. A terméken ugyanakkor nem szerepelnek a törvény által előírt figyelmeztetése sem.

“A fogyasztók nem kapnak semmilyen információt a termék toxikusságára és gyúlékonyságára vonatkozóan. A csomagolás ugyanakkor nincs ellátva gyerekzárral sem. A metil-alkohol lenyelése vagy szembe kerülése vakságot vagy akár halált is okozhat. A termék nem felel meg a fertőtlenítőszerekre vonatkozó előírásoknak, illetve az osztályozási, címkézési és csomagolási szabályoknak sem” – közölte a román fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC).

A fogyasztóvédelem alapos ellenőrzéseket fog végezni, hogy kiderítsék, a termék megtalálható-e a romániai piacon.

“Megvizsgáljuk a piacot, mi egyelőre nem találtunk rá. Elképzelhető, hogy megtalálható a romániai üzletekben is” – nyilatkozta Vera Mitran, az ANPC alelnöke.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.