Felhívás!

Csatamezővé vált Hongkong

Csatamezővé vált Hongkong Külföld

Pekingben lobogtak a kínai zászlók az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából, Hongkongban pedig már égetik azokat nem sokkal azután, hogy véget ért a szuperfegyverek felvonultatását sem nélkülöző hatalmas katonai parádé a fővárosban. 

Hongkongban hónapok óta zajlik a tüntetéssorozat, és bár Carrie Lam kormányzó azóta hivatalosan is visszavonta a demonstrációkat kiváltó kiadatási törvénytervezetet, a nép ennél már többet akar, és nem hajlandók leadni a követeléseikből. James Ma, a tüntetések egyik vezető szervezője kedden arról beszélt: “nem hallgattak meg minket, amikor még békések voltunk”. 

A demokráciapárti demonstráció hamar el is mérgesedett, a rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők maró hatású folyadékkal támadtak az egyenruhásokra, és könnygázt kellett bevetniük, miután Molotov-koktélokkal dobálták őket. 

A hatóságok 18 metrómegállót lezártak már a városban, több tüntető pedig Hszi Csin-ping kínai államfő és Carrie Lam portréit égették a nyílt utcán. A demonstrálók próbálnak bejutni a kormányzati negyedbe és a törvényhozás épületeibe, de ezeket a rendőrség kordonnal vette körbe és vízágyúkat is harcba állítottak. 

Több figyelmeztető lövés is eldördült már a városban, és a tüntetéssorozat folyamán most először találtak el valakit egy golyóval. A férfi a mellkasán sérült meg, és a földön fekve könyörgött segítségért. Kritikus állapotban szállították kórházba. Rajta kívül eddig 14 ember szorult kórházi ellátásra.

A hatóságok egyébként korábban is többeket megsebesítettek gumilövedékekkel, és az Amnesty International kritizálta is őket a bánásmód miatt.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.