Felhívás!

Rákot okozhat a népszerű arckrém

Rákot okozhat a népszerű arckrém Életmód

Itthon talán szerencsére nem annyira, de tőlünk nyugatra nagyon népszerűek a bőrvilágosító krémek, amelyek gyakorlatilag hasonlóképpen teszik világosabbá a bőrt az arcon és a testen, mint ahogyan a barnító krémek barnítanak. Csakhogy amíg az utóbbi veszélytelen gyakorlat, addig az előbbi olyan anyagokat tartalmazhat, amelyek hasonló hatással vannak a bőrünkre, mint a festékhígító.

Ezekben a krémekben általában egy hidrokinon nevű szerves vegyület található, amelyről elég annyit elmondani, hogy a fényképészetben a fotók előhívásához használják – a CNN szerint ezen kívül nagyjából olyan gyengédséggel távolítja el a pigmenteket a bőrünkből, mintha festékhígítót kennénk rá.

Több terméket is betiltottak már azért, mert ez volt az egyik fő összetevője, de Nagy-Britanniában például most szabályoztak be egy sor újabb márkát.

A hidrokinon nagyjából úgy működik, hogy lemarja a bőr legfelső rétegét, ami megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, és potenciálisan máj- és vesebántalmakat okozhat.

A fehérítő krémek másik legnépszerűbb alapanyaga a higany, amit már többen ismernek, és általában tudni is szokták, hogy káros: a WHO szerint a higanymérgezés bakteriális és gombás fertőzésekkel szembeni túlérzékenységet, májkárosodást, depressziót és pszichózist is okozhat.

A természetes összetevőket tartalmazó arcfehérítő krémek továbbra is legálisak Nagy-Britanniában, de az Önkormányzati Szövetség arra figyelmeztet, hogy érdemes jól megnézni az összetevők listáját. Ezek ugyanis rendszerint sokkal drágábbak, mint a mérgező összetevőket is tartalmazó változatok, ezért lehet az, hogy még mindig virágzik a feketepiac.

Globálisan is növekszik az ilyen arcfehérítők piaca, 2024-re már az előrejelzések szerint 31,2 millió dolláros üzletágról beszélhetünk majd. A termékek elsősorban Ázsiában népszerűek, ahol divatos a fehér bőr, ellentétben a nyugatiak napbarnított trendjeivel. Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy Indiában a megkérdezettek legalább fele próbált már ki ilyen krémet.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.