Hirdetés
Hirdetés

Bíróság kötelezett egy holland nagymamát unokái képének törlésére a közösségi oldalakról

Bíróság kötelezett egy holland nagymamát unokái képének törlésére a közösségi oldalakról Külföld

Egy holland nagymamát az unokáiról készült, közösségi oldalakra felöltött képeinek törlésére kötelezte a bíróság.

Hirdetés
Hirdetés

A döntés szerint a nőnek a Facebookról és a Pinterestről is törölnie kell az unokáit ábrázoló, a szülők engedélye nélkül posztolt képeket. Az ügy azt követően került bíróság elé, hogy a nagymama és lánya nem tudták rendezni a vitát. A gyerekek anyja többször kérte a nagymamától, hogy törölje a közzétett felvételeket.

A bíró úgy döntött, hogy az ügy az Erópai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) hatálya alá tartozik.

Az egyik szakértő szerint a döntés tükrözi az “Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját”.

A GDPR nem vonatkozik adatok “pusztán személyes” vagy “otthoni” felhasználására, de ez a kitétel jelen esetre nem érvényes, mivel a fényképek közösségi oldalakon való nyilvánossá tételével azok széles közönség számára váltak elérhetővé. “A Facebook esetében nem zárható ki a közzétett fotók terjesztésének lehetősége, valamint az, hogy végül harmadik fél kezébe jutnak” – áll a határozatban.

A nőnek el kell távolítania a képeket a közösségi oldalakról, vagy napi 50 eurós (240 lejes), legfeljebb összesen ezer eurós (4.850 lejes) pénzbüntetést kell fizetnie.

Amennyiben újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.

“Úgy vélem, a döntés sok embert meg fog lepni, akik valószínűleg nem gondolkodnak túl sokat, mielőtt posztolják vagy tweetelik képeiket” – idézi Neil Brown brit jogászt a BBC.com.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 26., 12:13
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ertheto, a szulok, nagyszulok kozzeteszik a kepeket a buszkesegeikrol, de ez egy veszelyes gyakorlat, mivel nem lehet tudni, hogy ki fogja majd letolteni a kepeket az internetrol es felhasznalni aljas celokra. Erre a legtobben nem gondolnak, pedig rengeteg beteg es rossz szandeku ember van a vilagon.