Felhívás!

Betilthatják a műanyag csomagolást az EU-ban

Betilthatják a műanyag csomagolást az EU-ban Külföld

A műanyag csomagolások teljes betiltását fontolgatja az Európai Bizottság.

Virginijus Sinkevicius, a környezetért és óceánokért felelős európai bizottsági megbízott a Die Weltnek adott interjújában elmondta, az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályok kiterjesztésén gondolkodnak, míg a gyártók számára új előírásokat vezetnének be.

Az Európai Bizottság mindemellett vizsgálja azt is, hogyan lehetne az olyan gyártókat, mint például a kozmetikai vállalatok, arra kötelezni, hogy érdemben csökkentsék termékeik mikroműanyag-tartalmát.

Mint ismeretes, korábban jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat az Európai Parlament.  Az EU tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, 2030-ra pedig ezeknek már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

(NLC.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.