Felhívás!

Betiltanák 2025-től a gázkazánok értékesítését

Betiltanák 2025-től a gázkazánok értékesítését Külföld

A Nemzetközi Energiaügynökség egy 400 lépésből álló javaslattal állt elő, amelyek betartása a szakértők szerint szükséges lenne ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezmény célját, és kordában tartsuk a globális felmelegedést.

Számos ponton kellene változtatni az életünkön ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát: a szakértők szerint a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra kellene cserélni, a szénerőművek helyett nap- és szélerőművekkel kellene energiát termelni, de ki kellene zöldíteni a hajókat és a repülőgépeket is.

Ezek mind olyan lépések, amelyekre szükség van – ám a következő évtizednél hamarabb egész biztosan nem valósulnak meg. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint azonban van olyan, amit már sokkal hamarabb meg kellene tennünk ahhoz, hogy az évszázad közepére reális esélyünk legyen elérni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A szervezet által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

A jelentés fontos adalék lehet a novemberben Glasgow-ban kezdődő COP26 tanácskozásnak, ahol a világ vezetői megpróbálnak megállapodni abban, miként kellene átültetni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat a gyakorlatba.

Az IEA természetesen nem azt javasolja, hogy 2025 után ne fűtsük a háztartásokat. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 570 lejjel) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (kb. 11 ezer lejes) gázkazánok.

Ugyanakkor ez a technológia valószínűleg csak a háztartások 11 százalékát fogja fűteni, mert a hidrogén korlátozott mennyiségben érhető majd el. Persze ez nem feltétlenül baj, hiszen a geotermikus energia is használható fűtésre. Más kérdés, hogy az a hidrogénüzemű kazánnál is jóval drágább technológia – írja a BBC.

Ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést tartani lehessen, 2030-ra felezni kellene a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig meg is kellene szüntetni.

A Nemzetközi Energiaügynökség ennek elérése érdekében egy kivitelezhető tervet készített el, ami ráadásul több millió új munkahelyet teremtene, és a gazdaságot is élénkítené. Ezen forgatókönyv szerint 2050-re a mai gazdaság kétszeresét lehetne elérni, de az energiafelhasználás 8 százalékkal csökkenne.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, soha nem látott beruházásokra és globális összefogásra lesz szükség. Emellett azt is el kell érni, hogy az a 785 millió ember is zöldenergiából származó elektromos áramhoz jusson, akik jelenleg nem férnek ehhez hozzá. Ehhez azonban arra van szükség az IEA szerint, hogy a világ négyszer annyi szél- és napenergiát termeljen, mint 2020-ban.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások