Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az oroszok szerint több mint ezer ukrán tengerészgyalogos adta meg magát, Kijev nem tud ilyenről

Az oroszok szerint több mint ezer ukrán tengerészgyalogos adta meg magát, Kijev nem tud ilyenről Külföld

A kijevi védelmi minisztériumnak nincs információja arról az orosz értesülésről, amely szerint több mint ezer ukrán tengerészgyalogos megadta magát Mariupolban, az Iljics fémműnél – mondta el a tárca szóvivője, Olekszandr Motuzjanik szerdán.

Hirdetés
Hirdetés

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője korábban azt állította, hogy az ukrán tengerészgyalogság 36. dandárjának 1026 katonája tette le a fegyvert. A tábornok szerint 162 tiszt és 47 nő volt közöttük.

Eközben legalább heten életüket vesztették és huszonketten megsebesültek az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban az elmúlt 24 órában – tájékoztatott Oleh Szinehubov kormányzó szerdán.

Az áldozatok között van egy kétéves kisfiú is.

Az orosz erők 53 tüzérségi támadást és rakétacsapást hajtottak végre a térségben az elmúlt nap folyamán.

Oroszország következetesen tagadja, hogy civileket támadna Ukrajnában.

Ukrán illetékesek közölték, hogy orosz kibertámadást sikerült elhárítani, amely az egyik legnagyobb ukrán energiaipari létesítményt vette célba. A támadást az orosz hírszerzéssel kapcsolatban álló, Sandworm nevű hackercsoport hajtotta végre. A csoport célja az volt, hogy ukránok milliói maradjanak áram nélkül. Két hullámban akartak lecsapni, először február végén, majd április elején próbálkoztak.

Egy magas rangú ukrán tisztségviselő elmondta: bár a hackereknek az Industroyer2 nevű malware segítségével sikerült behatolniuk a létesítmény hálózatirányítási rendszerébe, a támadás nem okozott áramkimaradást.

A rosszindulatú szoftver korábbi verziójával 2015 decemberében már célba vették az ország elektronikai létesítményeit. Akkor háztartások százezrei maradtak áram nélkül.

Az orosz offenzíva február 24-i kezdetét megelőző napokban Ukrajna felhívta a figyelmet rá, hogy folyamatos és egyre erőteljesebb kibertámadások célpontja. A támadások miatt átmenetileg elérhetetlenné vált több kormányzati oldal, köztük a parlament, a külügyminisztérium és biztonsági szolgálatok honlapjai.

FRISSÍTÉS: Kijev szerint kitörtek a blokádból az ukrán tengerészgyalogosok

Áttörték az orosz csapatok blokádját az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár katonái az Azovi-tengerparti Mariupolban – állította szerdán Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Facebookon.

A tengerészgyalogosok egyik tisztje is arról számolt be egy ukrán hírportálnak, hogy „sikeresen végrehajtották a műveletet” és az orosz erők körgyűrűjéből kitörve átjutottak az Azov ezred tagjaihoz. Az Ukrajinszka Pravda hírportál „nehéznek és nagyon kockázatosnak” nevezte a 36. dandár katonái műveletét.

Olekszij Aresztovics esetleges veszteségekről nem adott hírt. „A 36. dandár elkerülte a vereséget, és további komoly képességekre tett szert, sőt, második esélyt kapott. A város védői most közösen jelentősen megerősítették védelmi területüket. Általánosságban elmondható, hogy a város (Mariupol) védelmi rendszere nőtt és megerősödött” – összegezte Facebook-bejegyzésében Aresztovics.

Közben az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága közölte: értesülései alapján 13 mobil krematóriumot szállítottak az orosz erők Mariupolba, hogy megtisztítsák a város utcáit a temetetlen civil holttestektől. Az ukrán hírszerzés közleményében azt állította: ezekben a krematóriumokban égeti el az orosz hadsereg a saját elesett katonái holttesteit is, hogy elfedje a veszteségek mértékét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 14., 7:35
  ÉRTÉKELÉS: 1

  egy dandar altalaban 4-5zaszloaly +egyebb alakulatok ez kb6000 katona lehetsegs fele elesett 100 0 megadtak magukat atobbi kitort de eznem jelenti az hogy az ukran vedelem erosodot.SZerintem kb 2500 azukran vedok szama

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 8:39
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Most az következik, ki mekkorát tud hazudni! 1.5 hónap alatt mindent láttunk amivel a média beetetett!😁 A készruhagyárak pl termelnek jelenleg is és oda vissza szállítanak vidékünkről!!!! Merészek, vagy ott nincs háború?! Más vidékeken hallani, h lövik 1 mást mint 70-100 éve!😂😎 A nátó bővül! Újra lesz ureszeszé?😁😂