Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg előnyt nyújt

Rengeteg előnyt nyújt Kovászna megye

Sok munka és egyeztetés után elindult a haromszeki.ro kereskedelmi portál, mely, mint neve is mutatja, a Kovászna megyei cégek értékesítési felülete. Szerdán a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) munkaközössége sajtótájékoztatón számolt be az idáig vezető hosszú út állomásairól, a portál működéséről.

Két évvel ezelőtt a koronajárvány okozta korlátozásokra válaszul született meg a kezdeményezés, hogy az online vásárló embereknek kínáljanak fel egy helyi termékeket forgalmazó portált. Ezt megelőzte egy vállalkozói és vásárlói körökben elvégzett igényfelmérés, így alakultak ki azok az árukategóriák, amelyekre vélhetően kereslet lesz, úgymint: kozmetika, babaholmi, szolgáltatások, kozmetikumok, ajándékok, könyv, biotermékek, élvezetei cikkek, helyi termékek – magyarázta Bereczki Kinga, az alapítvány ügyvezető elnöke. A fejlesztés a Global Fund Alapítvány által nyújtott támogatásból kezdődött.

Hirdetés
Hirdetés

A koncepció kidolgozásában és a működéshez megfelelő informatikai rendszer megtalálásában Toró Attila oroszlánrészt vállalt. Egy bonyolult, sok lehetőséget kínáló háttérprogram mellett döntött, amelyre a kétnyelvűség miatt is nagy szükség volt. Ami a kereskedelmi oldalt illeti, „az olyan, mint a Sugás áruház”, példázta Toró: azaz minden cégnek van egy felülete (boltja), ahová feltölti adatait, az áruit, és ahol követheti a megrendeléseket, azok állapotát.

A HKA tehát csak az értékesítés technikai keretőt biztosítja, ami nem kevés, ezt egyénileg csak jelentős befektetéssel lehet megvalósítani. Cserébe ezért a cég havonta befizeti a forgalma 3–7%-nak megfelelő összeget, amit reklámra fordítanak.

A bevonni kívánt cégeket Vajna János kereste fel, aki igen elégedetlennek bizonyult, mert 80 vállalkozóból csupán 11 csatlakozott, többek között azért is, mert egy új üzlet indítása – online is – sok energiát, időt kíván. A lehetőség főleg azoknak jön jól, akiknek már van webboltja, vagy szerettek volna a közeljövőben indítani egyet. Nagy előnye a folyamatos technikai asszisztencia.

A közös „boltba” a cégek regisztráció és a HKA-val való szerződéskötés után társulhatnak, a vásárlónak szintén regisztrálnia kell. Minden cég maga oldja meg az áru kiszállítását, fizetni egyelőre utánvétellel lehet (erre volt igény a korábbi felmérés szerint). A haromszeki.ro portálon jelenleg 33 cég hirdeti szolgáltatását vagy termékeit (előbbit 22, utóbbit 11). Két hónapos próbaidő után a következtetéseket levonva még csiszolgatnak a működési folyamaton – mondta Bereczki Kinga.

A sajtótájékoztatón jelen volt a portálhoz elsőnek csatlakozó Kristó Kinga is (Wieb Toys). „Mint kezdő vállalkozónak minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy láthatóvá tegyük magunkat. Ha a termékfotók megvannak, már hamar megy a bolt berendezése” – mondta. Az eMag-gal nem jók a tapasztalataik, nehézkes a regisztrációs folyamat, elvesznek a sok áru tömkelegében, érvelt a helyi portál mellett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások