Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Házi tojás 1–1,5 lejért

Házi tojás 1–1,5 lejért Kovászna megye

A megszokottól eltérően nem annyira gazdag a sepsiszentgyörgyi piac húsvét előtt, ami az árusok szerint a hosszú tél, a rossz időjárás miatt van. A termékek azonban igen drágák – ezt már a vásárlók mondják, így nincs nagy mozgás a csarnokban.

A szegényesebb kínálat ellenére is minden kapható a központi piacon, ami az ünnepi asztalra szükséges. Kínálnak zöldséget, gyümölcsöt, dióbelet, házi tojást, csalamádét és házibort is. Az árusok azonban pesszimisták, a rossz idő és a pénztelenség miatt nem számítanak sok vásárlóra.

Hirdetés
Hirdetés

A zöldségek ára már most 1–2 lejjel magasabb, mint mondjuk a múlt héten volt, a friss zöldhagyma kötése 2,5–3 lej, a reteké pedig 4 lej, de néhány helyen két kötést adnak hat lejért. A vöröshagyma kilója 7 lej, míg a fehér hagymáért 5 lejt kérnek. A spenót kilója 12–15 lej, a friss saláta darabja 6–8 lej. Hazai paradicsom nincs, a török import-áru kilója 15 lej, a koktélparadicsom fél kilós dobozzal 13 lej, az uborka kilója pedig 6 lej. A sárgarépa kilója 5–6 lej, a petrezselyemgyökéré 5 lej, míg a zeller és karalábé darabjáért kell 5–6 lejt fizetni.

Háztáji finomságokat is találni: a savanyított fejes káposzta kilója 10 lej, míg a sarvalt változata 8–9 lejbe kerül. A dióbél kilója 60 lej, de fél kilót is kapni 25–30 lejért, a mák kilója 35 lej.
A háztáji különlegességeket is keresik, a reszelt tormát 13 lejért kínálják egy kisebb befőttesüveggel, a nagy ára 22 lej, de van cékla 10 lejért, havasi méz pedig 30 lejért nagy üveggel. A házi ribizlibor litere 30 lej, míg a ribizliszörp esetében fél liter 15 lejbe kerül. Legtöbben a házi tojást keresik, főleg a fehéret, ugyanis sokkal szebb lesz festés után, ennek darabja 1–1,5 lej, de van, ahol már piros tojást is árusítanak, ennek darabja 2,5 lej, de csak tízet lehet venni.

A piac körüli kis bódékban kenyeret és süteményeket is kínálnak, itt rendelést is felvesznek ezen a héten diós-mákos kalácsra és más süteményekre. A kalács kilója 20 lej, az aprósüteményeké pedig 22.

Annak ellenére, hogy egyelőre nincs nagy forgalom a piacon, az árusok remélik, hogy a következő napokban többen kilátogatnak, és előnyben részesítik a helyi termelők által kínált árut a nagyáruházakban kaphatóval szemben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. április 14., 10:53
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A házi termékek ára nincs megfizetve, minden előállított termék nem annyira piacos tud lenni, mint a vegyszerekkel előállított, kevesebbet lehet termelni és eladni belőle. Elkényelmesedtek mára az emberek, sütni hozzávalókból otthon is tudnának kevesebbért. Tyúkot kell tartani akkor ekkora gabonaárakkal és meglátja, hogy ráadásul mindennap nem fog megtojni, de enni igen. A zöldségtermesztéssel is ugyanez van, a háztáji nem olyan tetszetős, de finom, viszont jóval olcsóbban lehet eladni. Ezért nincsenek helyi termelők, mert csak a sok munkával maradnának.

  • User
   Dátum: 2022. április 14., 14:50
   ÉRTÉKELÉS: 3

   a háztájit is ugyanúgy vegyszerezik mint a nagyárúházit csak sokkal drágábban adják a piacon
   mindig sirnak a termelők de ha nem érné meg nem termelnének csak azt nem értik meg hogy az embereknek minden évben nem nő duplájára a fizetése
   mitől lett a bárány 42 lej talán üzemanyaggal táplálták

   • User
    Dátum: 2022. április 14., 17:40
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Eddig nem volt megfizetve a baranytartas, jo ha ki lehetett jonni a 0-ra, csupan allatszeretetbol es megszokasbol tartottak.
    Az nem tunt fel, hogy minden ara felment az nem gond csak eze igen. A baranyok kicsik voltak igy takarmanyt kellett venni, hogy levagjato sulyt elerjek. A gabona arak is elszalltak, azert ilyen draga es a fulszamozas arat, a vagast, orvosi papirok kiallitasat, szallitast a vagohidra onnan a piacra is nagyobb aron kell kifizetni.

   • User
    Dátum: 2022. április 14., 17:32
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem ertem akkor miert sirsz te is itt, miert nem termeled meg sajat magad es akkor nem kellene piacon vasaroljal?!
    Eleg szomoru, hogy szamodra csak annak az aremelkedese fogadhato el, ami uzemanyagot eszik, de azt nem veszed eszre, hogy ezzel a lancszem osszes tobbi tagja is elszenvedoje.

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 16:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Aki termeszt hazikertben is az tudja, hogy vegyszerezes nelkul a mai fajtakbol nem lehet termest kapni. A hazit nem vegyszerezik annyit, mert a vegyszer kis kiszerelesben draga, a nagyot meg nem tudna elhasznalni. Ha hasznal is akkor is minimalisan teszi ha vegyszerez egyaltalan, mert mondjuk tajfajtat termeszt es nem kell vegyszerezni. Ha sokat vegyszerezne akkor a teljes hasznat vegyszerre koltene. Nagytermeloknekk a nagyobb kiszereles olcsobb, igy az egysegar is pozitivan alakul.
  Ha a hazi 1 lejjel is dragabb, inkabb a mutragyast veszik meg, mert az olcsobb.
  De abba egyik vasarlo sem gondolt bele, hogy a nelkulozhetetlen mutragya mar haromszorosara dragult legalabb es a vegyszertol kezdve minden.
  Igy dragabban ezert adjak, hogy megerje nekik is, varoson is kitiltottak lakoovezetben az egy haszonallat tartasat is meg szegyen ilyesmivel foglalkozni, de akkor ne csodalkozzon senki, hogy iztelen a mutragyas.

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 17:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A hazi termeloket evek ota az alacsony araikkal a viszonteladok ellehetetlenittek, igy mire te meg tudtad otthon termelni, hogy piacra vihesd addigra 1-2 lej volt a piacon a viszonteladoknal. A hazinak meg a vetomag ara nem jon ki abbol.
  Ha a haszonallatokat kitiltottak akkor tragya sincs, mutragyazni kell.
  A viszonteladok es akik dragaljak a hazilag megtermelt termekeket azok hireszteltek el tevesen, hogy a hazinal is ugyanannyit vagy megtobbet vegyszereznek, hogy mas se vasaroljon toluk. Igy a viszonteladok jarnak jol, mert a hazi termelok kiesnek akkor csak ok fogjak diktalni az arakat meg akkor is, amikor szezonban 1-2 lejert adtak, de ezutan mar sokkal dragabb lesz akkor is.

 • User
  Dátum: 2022. április 14., 17:30
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ugyis sokan elnek kerteshazban vagy koltoznek oda akkor meg, kell tartani ott egy baranyt husvetra, elfer az ott es nem kell megvenni a piacrol.

  • User
   Dátum: 2022. április 17., 19:18
   ÉRTÉKELÉS: -6

   A bálványosi bakkmedve gojóival próbálkozzál, kicsiecsém, mert ővéle könnyebb dógod lészen, mint velem. S addig es tanóld meg a vessző és a pont használatának a szabályait s osztán azután oktass bárkit es!

   • User
    Dátum: 2022. április 19., 11:05
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Hello Gladiátor!Te olyan bátor vagy mint a nyuszika a viccben?Ő akarta megverni a medvét amig reszelte a körmeit …aztán jött a medve…és ,mit csinálsz nyuszika?
    Hát reszelem a körmömet és közben hülyeségeket beszélek.

    • User
     Dátum: 2022. április 19., 15:45
     ÉRTÉKELÉS: 6

     Szövegértelmezési problémák? Nnnna, ne búsulj, nem vagy véle egyedül. Brit tudósok szerint a felnőtt lakosság mintegy 40 %-a küzsd vele. Szerintem 80%.

  • User
   Dátum: 2022. április 18., 11:04
   ÉRTÉKELÉS: 6

   És még vannak más finomságok is…bicigli,lessz,tarcson,asztán…pedig ‘soxor’
   (ez szándékos volt!) ott van a címekben az a bizonyos szó(tojás).

 • User
  Dátum: 2022. április 20., 8:14
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Akkhó te még tudósabb(2x) vagy a brit tudósoknál.Kérjed ,hogy vegyenek fel a Brit Királyi Akadémia tagjai közé,mert 80%=40×2.
  Logikus,nemde?

  • User
   Dátum: 2022. április 21., 8:45
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Tudod mit, próbálkozzál te meg először, ha mán ijen melegen ajánlgatod. Egy ilyen matematikai zsenit, mint te vagy, biztosan örömtől repeső szüvvel fogadnak a soraik közé.

    • User
     Dátum: 2022. április 22., 8:32
     ÉRTÉKELÉS: 0

     A te értelmi szintedhez képest így is túl magas. Látom, nem értetted meg. A legokosabban teszed, ha szócséplés helyett sürgösen elutazol a trópusokra.

     • User
      Dátum: 2022. április 22., 11:58
      ÉRTÉKELÉS: -1

      Nagybatyom neked meghagyjuk a nyelestojast, senki nem akarja elvenni eloled. Tolunk meg ne sajnald a hazi tyuktojast.
      Amiert te tombhazban laksz, nem kell a masikat kiutalni a vilagbol, aki meg dolgozik is vele.
      Vagy elfogyott a nyelestojas likorod es boldog, boldogtalanba azert kotsz bele? Koss inkabb a betonba es kuss!

 • User
  Dátum: 2022. április 22., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Elutazok es hozok neked kigyotojast.
  Neked meg egy helyesirasi szotarat ajanlok gyorsan fellapozni, mert kioktatni probalsz es ekezetekkel irogatni, de lathatod te is, hogy neked egyik sem megy!