Hirdetés
Hirdetés

Az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére pályázhatnak a 2000 lakosnál nagyobb községek

Az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére pályázhatnak a 2000 lakosnál nagyobb községek Külföld

Egymilliárd euróval támogatja a környezetvédelmi minisztérium a helyreállítási alapból a települések ivóvíz- és szennyvízhálózatának kiépítését és bővítését – közölte szerdán Tánczos Barna tárcavezető.

Az RMDSZ közleményében idézett miniszter rámutatott, a kisjövedelmű családok csatlakoztatását és a kistelepülések szennyvízkezelését támogató pályázatok után elindítanak egy harmadik kiírást, amelyben a 2000 lakosnál nagyobb agglomerációk pályázhatnak a víz- és csatornahálózatok bővítésére.

“A pályázat célzottan annak az 1219 településnek szól, amelyeket belefoglaltunk az uniós irányelveknek való gyorsított megfelelési tervbe. A cél az, hogy növeljük a lakosság hozzáférését a korszerű vízszolgáltatáshoz, ezzel teljesítve az erre vonatkozó uniós előírásokat is’ – jelentett ki Tánczos.

A kétezer lakosnál nagyobb települések víz- és csatornahálózatának bővítésére 600 millió eurót különített el a szaktárca a helyreállítási alapból (PNRR). Ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 780 millió euróra kössenek finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak. Egy pályázat maximum 15 millió euró értékű lehet.

A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások, a regionális vagy helyi közüzemi vízszolgáltatók, valamint előbbiek társulásai pályázhatnak. A program keretében mintegy 1600 kilométer vízhálózat és 2500 kilométer csatornahálózat építését biztosítják – ismertették a közleményben.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük