Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: szabadságunkat az 1989-es forradalom mártírjainak és a diktatúra alatt szenvedőknek köszönhetjük

Ciucă: szabadságunkat az 1989-es forradalom mártírjainak és a diktatúra alatt szenvedőknek köszönhetjük Románia

Szabadságunkat az 1989-es forradalom mártírjainak és azoknak köszönhetjük, akiknek a kommunista diktatúra alatt szenvedniük kellett; hálánkat az országról való gondoskodással, a demokrácia megerősítésével fejezhetjük ki nekik – szögezte le Nicolae Ciucă miniszterelnök a romániai kommunizmus áldozatainak emléknapja, illetve a romániai forradalom győzelmének napja alkalmából kiadott üzenetében.

Mint hangsúlyozta, az évnek ez az időszaka mindig feleleveníti Románia 33 évvel ezelőtti radikális irányváltását, amikor a totalitárius rendszert a demokrácia váltotta fel.

“Megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól, mindazokról, akik elképzelhetetlen kínokat éltek át a kommunista börtönökben, akik a csaknem öt évtizeden át tartó totalitárius rezsim visszaéléseinek áldozatai voltak” – fogalmazott. Hozzátette, az ő bátorságuk és áldozatuk tartotta életben a romániaiak szabadságba és demokráciába vetett reményét, amely 1989 decemberében, a román forradalom győzelmével beteljesedett.

A miniszterelnök rámutatott, mindazoknak, akik átélték ezeket a fordulópontnak számító eseményeket, kötelességük elmagyarázni az új generációknak, hogy a diktatúra félelmet, nélkülözést, cenzúrát, elnyomást és az alapvető szabadságjogok megsértését jelentette. A mai fiataloknak és gyerekeknek tudniuk kell, mennyi rosszal járt az ország történelmének eme fejezete, és tudatában kell lenniük mindazok érdemeinek és áldozatainak, akik lehetővé tették, hogy ma szabadságban éljünk.

Nicolae Ciucă emlékeztetett, a következő tanévtől líceumi opcionális tantárgy lesz az 1989-es romániai forradalom és rendszerváltás története, és reményét fejezte ki, hogy sok diák érdeklődik majd az új tantárgy iránt, a szülők pedig biztatni fogják őket annak felvételére.

“Isten nyugtassa békében az 1989. decemberi forradalom hőseit és a kommunista diktatúra minden áldozatát!” – zárta üzenetét a miniszterelnök.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük