Hirdetés
Hirdetés

Az Európa-barát erők győztek a moldovai előrehozott választásokon

Az Európa-barát erők győztek a moldovai előrehozott választásokon Külföld

A bukaresti külügyminisztérium gratulált hétfőn a moldovai állampolgároknak, és üdvözölte az Európa-barát reformerők győzelmét a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, amelyeken Maia Sandu államfő pártja, a jobbközép Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a voksok több mint 99 százalékának feldolgozása alapján megszerzi a mandátumok legalább 52 százalékát, így önállóan alakíthat kormányt.

Hirdetés
Hirdetés

Bukarest szerint a választási eredmény a demokrácia győzelmét jelenti, és döntő lépés Moldova Európai Unióhoz közeledésének útján, amit Románia mindig is bátorított, és továbbra is feltétel nélkül támogat.

“A moldovai polgárok világosan kifejezték, hogy támogatják a jogállam megerősítését, a korrupció elleni harc hatékonyabbá tételét és európai, a polgárokat szolgáló demokratikus intézményrendszer felépítését” – olvasható a kommünikében.

A bukaresti külügyminisztérium kifejezte reményét, hogy Moldovában mielőbb Európa-barát, határozott reformokat életbe léptető kormány alakul. A nyelvi, történelmi és kulturális közösség, illetve a két ország közötti stratégiai partnerség alapján Románia támogatást ígért Moldovának az európai integráció útján.

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Maia Sandunak, amiért “kitartó, bátor és jövőbe tekintő” módon győzelemre segítette Moldovában a reformokat, a jogállamiságot és európai integrációt szorgalmazó erőket. A román jobbközép kormánypártok is közleményben üdvözölték a PAS győzelmét.

Maia Sandu, a mintegy 3,5 milliós lakosságú volt szovjet tagköztársaság első női államfője a tavaly novemberi választáson elsöprő győzelmet aratott az oroszbarát Igor Dodon volt elnök felett. A nyugati orientációjú, korábban a Világbanknál dolgozó Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását és előre hozott választások kiírását követelte. Decemberben le is mondott az oroszbarát Moldovai Szocialisták Pártjának (PSRM) támogatását élvező Ion Chicu miniszterelnök. Az előrehozott választások kiírását az tette lehetővé, hogy a parlament kétszer is elutasította Sandu jelöltjét a kormányfői tisztségre.

Az egykamarás törvényhozás 101 tagját közvetlenül, négy évre választják.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások