Felhívás!

Komoly szigorítások jöhetnek a saját fogyasztásra sertést nevelő gazdák számára

Komoly szigorítások jöhetnek a saját fogyasztásra sertést nevelő gazdák számára Gazdaság

Komoly szigorításokat vezetne be a saját fogyasztásra sertést nevelő gazdák számára az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság.

A hatóság által kidolgozott sürgősségirendelet-tervezet célja az afrikai sertéspestis terjedésének a megakadályozása. A tervezet előírásai szerint tilos a sertéseket ételmaradékkal tetetni, az ól bejáratánál pedig ki kell alakítani egy helyet, ahol gazdák fertőtleníteni tudják a belépéskor viselt cipőjüket. A szabályszegők 8000 lejig terjedő bírságot kockáztatnak.

Ioan Ladoși, a romániai sertéstenyésztő gazdák egyesületének elnöke azt mondja, olyan alapvető szabályokról van szó, amelyeket az Európai Unió valamennyi sertéstenyésztője betart, ezért nem lehet kivételt tenni Romániában sem. Kijelentette: ha nem állítanak fel világos szabályokat az összes sertéstenyésztő számára, akkor az nemsokára az összes sertéshúst importálni fogja az ország. Állítása szerint egyébként az afrikai sertéspestis annyira lecsökkentette a hazai farmok kapacitását, hogy 70 százalékról 30 százalékra csökkent az itthon előállított sertéshús aránya.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 12., 16:46
  ÉRTÉKELÉS: 17

  A lenyege a tervezetnek hogy megszuntessek a haztaji disznotartast – csak egyuk nyugodtan a nagyfarmokon tapozott 3-4 honaposan felfujt disznohusit!

 • User
  Dátum: 2021. július 12., 17:32
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nem megszűntetni, hanem civilizálttá, emberségessé tenni. Nem borzasztó büdös, sötét, szennytől csöpögő ketrecekben tartani, félig romlott moslékkal a szerencsétlen állatokat.

 • User
  Dátum: 2021. július 13., 5:13
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Es igy szegenyedik el meg egy picit az egyszeru ember, naprol-napra jonnek a szoritasok, amig vegleg fel nem adja az ember, mert egy 4 tagu csaladnal egy diszno taplalekanak kb. 10-30% -at kulombozo etelmaradek is kepezheti.

 • User
  Dátum: 2021. július 13., 6:24
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Azon kéne gondolkozzanak, hogy a sertés pestis ellen védőoltást állítsanak elő, már ideje lenne, nemhogy fejetlenül üljük le az állatállományokat. Most meg ilyen “nagyszerű” törvény tervezeten jár az eszük. Mióta disznót tart az ember, az ételmaradékot mindig a disznók és egyéb háziállatok fogyasztották el.

 • User
  Dátum: 2021. július 13., 13:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak oltási igazolással lehessen a pajtába lépni!És a disznó is legyen agyonoltva!És játszóteret, valamint úszómedencét a malackáknak…pepita rövidnadrágot és tengerészsapkát nekük!Idióták!

 • User
  Dátum: 2021. július 14., 0:11
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Ne tartson senki semmit, mindenki vegyen import húst. Az ember amit elfogyaszt kenyèr ès megmarad az is pestist terjeszt? Betegsèget fogyaszt az emberiség?

  • User
   Dátum: 2021. július 16., 13:22
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Csináljon ülepítőt, ne tartson állatot, szavazzon másra, menjen tanácsosnak, hogy változzon a helyzet. Na, ezeket lehet tenni. De más kertjébe engedni a szennyet nem. Sőt, a sajátjába se, mert fertőzi a vizeket. Tudtommal Illyefalván a kutak nitritesek. Vajon miért?

   • User
    Dátum: 2021. július 18., 14:51
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nem kell megsértődni, ha megmondják az igazat. Valami hasznosat fel is kellene mutatni, ami a lakosok érdekében van. Miért van a falunak vezetősége, ha minden problémát egyénenként kell megoldani?Sőt,erre utasítgatnak. A falusi ember általában állatot tart, s nincs mindenkinek lehetősége ülepítőt csináltatni. Ha olyan jól tudják, hogy szennyezett a víz, nem kellene az elöljárók azon gondolkozzanak, hogy ezt a problémát egységesen, faluszinten megoldják? De jól van az úgy. Mint ahogy az is, hogy azon kevés falvak közé tartozik, ahol nincs ravatalozóház. De az jól van úgy, ahogy van.

  • User
   Dátum: 2021. július 18., 16:00
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Aha, élt az akinek sikerült átvészelni a csecsemő és gyermekkort. A többi meghalt csecsemőként, gyerekként pl. a nitrites víztől, mely a felnőttekre nem veszélyes, vagy olyan betegségektől amit most már megelőznek pl. oltással.