Felhívás!

Az EU védené a szabadidőt a munkahelyi üzenetektől

Az EU védené a szabadidőt a munkahelyi üzenetektől Külföld

A járvány miatt milliók dolgoznak otthonukból, a folyamatos online kommunikáció miatt sokszor elmosódik a határvonal a munka és a szabadidő között. Az Európai Parlament most elfogadott jelentése szerint változtatni kell ezen.

Az Európai Parlament egy olyan jelentést fogadott el, amely a későbbiekben lehetővé tenné a munkahelytől való elszakadást és a kommunikációs eszközökből való kilépést a munkaidő után.

“A korábbi jogszabály egy olyan korszakban készült, amikor a digitalizáció még nem volt ennyire része az életünknek. Ezért most itt az idő a politikai lépésekre” – mondta egy máltai EP-képviselő, Alex Agius Saliba.

Sokan panaszkodnak arra, hogy gyakran munkaidőn kívül is üzenetekre és telefonhívásokra kell válaszolniuk.

A koronavírus-válság előtti statisztikák szerint az unió munkavállalóinak legalább tíz százaléka szenvedett már munkahelyi kiégéstől. A szakértők szerint a terápia is csak akkor kezdődhet el, ha az illető képes elszakadni a munkájától.

“A burnout első egy-két hónapja csak a pihenésről szól, ezt tiszteletben kell tartan. Nagyon nehéz az ilyen helyzetben lévő embereknek azt mondani maguknak, hogy le kell állniuk. Emiatt gyakran bűntudatuk van” – mondta egy pszichológus, Stéphanie Leblanc.

Az Európai Parlament jelentését még az Európai Bizottságnak és a 27 tagállamnak is jóvá kellene hagynia ahhoz, hogy uniós szintű jogszabály legyen belőle.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.