Felhívás!

Az EU és az USA megerősíti együttműködését a klímapolitika terén

Az EU és az USA megerősíti együttműködését a klímapolitika terén Külföld

Az USA ezen a pénteken hivatalosan újra csatlakozik az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló párizsi megállapodáshoz, amelyet 2015-ben írtak alá, amikor még Barack Obama volt az elnök.

Joe Biden egyik első rendelkezése az volt, hogy visszavonta Donald Trump 2017-es döntését a szerződés felmondásáról.

Az új demokrata elnök vállalja, hogy az USA 2050-re megvalósítja a szén-dioxid-semlegességet. Ez azt jelenti, hogy a szennyező kibocsátásokat a természetes ökoszisztémák, vagy pedig a technikai megoldások semlegesítik. Az Európai Uniónak ugyanez a célja, és üdvözli az új partnerségben rejlő lehetőségeket.

Bár Kína a világ legnagyobb szennyezője, a kibocsátások majdnem egyharmadával az Egyesült Államok a második helyen áll a fosszilis üzemanyagok kitermelése, valamint a nagy mezőgazdasági és ipari szektor miatt.

A környezetvédők több hazai akciót szeretnének látni és elérni azt, hogy a legnagyobb gazdaságok nagyobb szolidaritást tanúsítsanak azokkal az országokkal, amelyek kevesebb erőforrással rendelkeznek.

Biden elnök egy kétbilliárd dolláros befektetés formájában rögzített klímatervet kíván megvalósítani, hogy 10 millió munkahelyet teremtsen a tiszta energiaágazatokban. Azt is megígérte, hogy korlátozza az olaj- és gázfúrásokból származó metán-kibocsátást.

Az üzleti szektor partner ebben, mert ez megkönnyíti az innovációt és az EU-val folytatott kereskedelmet is. Az EU és az USA közötti szorosabb együttműködés más országok megújult kötelezettségvállalásait jelentheti az ENSZ novemberi, glasgow-i klímakonferenciáján.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.