Hirdetés
Hirdetés

APIA kisokos

Miután kiderült, hogy idén kizárólag online lehet kérni támogatást a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA), kérésünkre György Ervin igazgatóhelyettes egy kis útmutatót küldött át a gazdák segítségére, arra nézvést, hogy mi az és hogyan kell használni az erre a célra létrehozott IPA online platformot.

Hirdetés
Hirdetés

Az IPA online egy ingyenes számítógépes program, amely lehetővé teszi az egységes kifizetési kérelemhez szükséges parcellaalapú nyilatkozat elektronikus kitöltését, amely a támogatási kérelem része. Az egységes kifizetési kérelem kitöltéséhez mindössze egy felhasználónévre és egy jelszóra van szükség, a program használatához a „?” gombra kattintva kaphatunk segítséget.

Az IPA online rendelkezésre bocsátja a parcellák listáját, köztük azt, amire a gazda tavaly támogatást kért. A bejelentett adatok és a parcellák helyes azonosítása és berajzolása teljes mértékben a gazda felelőssége. A területnyilatkozat minden egyes parcella esetében módosítható, a program kiszűri az esetleges ellentmondásokat. Érdemes tekintettel lenni a program figyelmeztető üzeneteire, hogy az APIA ne kérjen utólagos tisztázásokat, és hogy a támogatási kérés minél teljesebb és helyesebb legyen. Papír alapú nyilatkozat kitöltésére nincs szükség.

Az egységes területalapú kérelmet be kell iktatni az APIA elektronikus nyilvántartásába, és ezzel automatikusan bekerül az integrált ellenőrzési rendszerbe. A gazdálkodók és az APIA közötti hatékony kommunikáció érdekében meg kell adni a telefonszámot és e-mail-címet. Az útmutató az interneten is elérhető a www.apia.org.ro honlapon, de jelentkezni lehet az ügynökség által rendszeresen szervezett felkészítőkre, illetve segítséget lehet kérni az APIA szakértőitől is – írja a tájékoztatóban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük