Felhívás!

Az EU 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását

Az EU 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását Külföld

Az európai uniós tagállamok vezetői megállapodást kötöttek az éghajlatpolitikai célkitűzésekről, amelyek szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében pénteken.

Az uniós tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának péntek reggelig tartó, az uniós klímacélokról tartott vitáját követően közzétett üzenetében Charles Michel kijelentette: a megállapodással Európa vezető szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az állam- és kormányfők elsősorban arról vitáztak, hogy a tagországoknak 2030-ig a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kelljen-e csökkenteniük az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását.

Információk szerint a klímavita Lengyelország ellenállása miatt húzódott, Varsó ugyanis garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a megállapodás elismeri pénzügyi szükségleteit a zöld átmenet során.

Lengyelország az Európai Unió úgynevezett zöld megállapodásának keretében nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a karbonsemlegességet 2050-re eléri, mivel egyéni tempóban kívánja átalakítani jelenleg szénalapú energiaiparát.

A vitában a Lengyelországot támogató tagországok nagyobb tisztánlátást kértek arról, hogy az EU miként kíván megfelelni a jelentősebb kibocsátáscsökkentésnek. Biztosítékokat követeltek arra vonatkozóan, hogy Brüsszel elegendő támogatást nyújt a magasabb csökkentések eléréséhez, hogy az új 2030-as célt megfelelően és fenntarthatóan támogató szabályozási intézkedések támasztják alá.

Iohannis üdvözli a megállapodást

Klaus Iohannis államfő a Twitteren közzétett bejegyzésében üdvözölte a 2030-ig megvalósítandó új klímavédelmi tervre vonatkozó megállapodást.

“Üdvözlöm a 2030-ig szóló éghajlatpolitikai célkitűzéseket rögzítő megállapodást. A döntés lehetővé teszi az Európai Unió gazdaságainak korszerűsítését és az európai állampolgárok életének jobbítását” – olvasható az államfő bejegyzésében.

Hozzátette: Románia gondoskodott róla, hogy érdekei biztosítva legyenek, többek közt a nemzeti energiamixre és az átmeneti időszakban történő gázfelhasználásra vonatkozó döntés fenntartásával.

Klaus Iohannis az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.