Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó országos ügynökséget hoznak létre

Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó országos ügynökséget hoznak létre Külföld

Jóváhagyta a kormány csütörtöki ülésén az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésével foglalkozó országos ügynökség (ANDIS) létrehozását.

Hirdetés
Hirdetés

Alexandru Rafila miniszter a kormányülést követően azt mondta, az ügynökség létrehozása is az országos helyreállítási tervben megszabott mérföldkövek közé tartozik, és az egészségügyi beruházásokat hivatott felpörgetni.

„Itt elsősorban a három regionális kórházra gondolok, amelyek gyakorlatilag átkerülnek az egészségügyi minisztériumtól az ügynökség hatáskörébe, illetve további legalább három, a helyreállítási tervbe foglalt beruházásra” – fogalmazott.

Az Európai Bizottsággal aláírt megállapodás értelmében az ügynökséget egy, az egészségügyi miniszter által kinevezett elnök irányítja majd, első körben hat hónapig. Ez idő alatt a kormánynak ki kell dolgoznia és jóvá kell hagynia az új szerv megszervezéséről és működéséről szóló jogszabályokat, és év végéig be kell tölteni 52 állást. A tervek szerint 2026-tól kell teljes kapacitással, „legalább 78 alkalmazottal” működnie az ügynökségnek.

Hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartja, hogy jó szakemberek dolgozzanak az ügynökségnél, amelyet 3 millió eurós ráfordítással hoznak létre. A pénz nagy részét az ügynökségnél dolgozók képzésére fordítják. Az összeg a bérköltségeket nem foglalja magában, azokat a minisztérium büdzséjéből fedezik.

Rafila beszámolt arról is, hogy a három regionális kórház tervét kezelő minisztériumi alkalmazottak átkerülnek az ügynökséghez, a fennmaradó álláshelyekre pedig versenyvizsgát írnak ki. „Ha július 1-jétől be is fagyasztják az állásokat a közszférában, egy ilyen, az országnak sok pénzt hozó projekt esetében minden bizonnyal kivételt tesznek majd” – szögezte le.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta még, hogy becslései szerint 2026-2027 végéig elkészül a három regionális kórház. A iaşi-i és kolozsvári egészségügyi intézmény már a tervezés szakaszában van, 2023 második negyedévére elkészülhetnek a tervek, és reményei szerint kiírhatják a licitet a kivitelezésre. A craiovai regionális kórház terveinek elkészítésére kiírt közbeszerzés júliusban vagy augusztusban zárul le – tette hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük