Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ausztria ellenzi Románia és Bulgária, Hollandia pedig Bulgária schengeni csatlakozását

Ausztria ellenzi Románia és Bulgária, Hollandia pedig Bulgária schengeni csatlakozását Külföld

Karl Nehammer osztrák kancellár kedden Tiranában, az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Bécs ellenzi Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez – jelentette a Novinite bolgár hírügynökség.

„A belügyminiszter világossá tette: Ausztria nem ért egyet a schengeni térség Romániával és Bulgáriával való bővítésével. Több időre van szükség. Ausztriában 75 ezer regisztrálatlan illegális bevándorló van. Ez azt jelenti, hogy átlépték az Európai Unió külső határát, és egy olyan tengerparttal nem rendelkező országban kötöttek ki, mint Ausztria. Először ezekre a biztonsági kérdésekre kell választ adnunk” – idézte a hírügynökség a kancellárt.

Mark Rutte holland miniszterelnök azt nyilatkozta Tiranában, hogy támogatja Horvátország és Románia schengeni csatlakozását, de Bulgáriaét még nem.

„Fenntartásaink voltak Horvátország, Románia és Bulgária felvételével kapcsolatban. Horvátország és Románia esetében sikerült >>igenre<< változnia az álláspontunknak. Ami Bulgáriát illeti, jelenleg az álláspontunk nem az, nem, >>nem<<, hanem >>még nem<<. Két okból is több időre van szükségünk a döntéshez: megvárnák egyrészt az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, másrészt a schengeni ellenőrzési mechanizmus új értékelését” – nyilatkozta az ANSA olasz hírügynökség szerint Rutte.

Klaus Iohannis államfő kedden Tiranában kijelentette, hogy Románia schengeni csatlakozása szerepel az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtöki ülésének napirendjén. Elmondta, hogy még folynak az egyeztetések a tagállamok között Románia schengeni csatlakozásáról, és Bukarest „az utolsó pillanatig” ki fog tartani az álláspontja mellett a kedvező döntés reményében. 

forrás: Agerpres

fotó: Európai Bizottság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások