Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ausztrál tűzvész: egyre súlyosabb a helyzet

Ausztrál tűzvész: egyre súlyosabb a helyzet Külföld

Tovább tombolnak a rendkívül heves bozóttüzek Ausztrália keleti partvidékén, és még csak nem is látszik a katasztrófa vége.

Hirdetés
Hirdetés

Szeptember óta 6 millió hektárnyi terület égett le, huszonegy ember meghalt. Lakóépületek százai semmisült meg, az állat és növényvilág óriási károkat szenvedett; a koalák harmada elpusztult.

Szombat reggel Melbourne-be érkezett a délkelet-ausztráliai Mallacoota tengerparti üdülőhelyről kimenekítettek első csoportja. Ott a szárazföldön teljesen elzárta a menekülés lehetőségét a tűz, ezért hajóval szállították el az embereket.

Scott Morrison kormányfő elmondta, „ennek a küldetésnek az életmentés az elsődleges célja. Valamint az elszigetelt közösségek segítése, az evakuálás támogatása, és az államilag létrehozott meneddéközpontok koordinálása is fontos feladat. A kormány szem előtt tartja és kiemelten kezeli a tűz által perzselt területeken fellépő azonnali igények kiszolgálását. A gyorsreagálású egységek működtetését, akár újabb3 ezer fő mozgósítását, és a helyreállítási munkálatok megkezdését – ahol már lehet” – mondta.

A NASA megdöbbentő felvételeket tett közzé az űrből. A tüzekből felszálló füst és hő 16 kilométer magasan már létrehozta saját időjárását. A keletre mozgó jelenség Új-Zéland gleccsereit is átszínezte.

Ausztrália keleti partvidékét újabb, 50 fokos hőhullám érte el, ami újabb muníció a fékezhetetlenül tomboló 200 tűzgócnak.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 6., 7:24
    ÉRTÉKELÉS: 10

    5,8 millio hektar erdo, 24 emberi aldozat, tobb mint 480 millio allat, ezek kozul koala maci tobb mint 8.000 , tucatnyi kenguru, es sok mas allatfaj, es ezek csak ideiglenes adatok, sajnos. Egy egesz kontinens langokban all, es a vilag masik fele tetlenul nezi, hogy hogyan pusztul el ! Az amerikaiaknak „nincs idelyuk” segiteni , ok most Iran megsemmisitesevel vannak elfoglalva. Micsoda egy kegyetlen allat az ember !!!