Hirdetés
Hirdetés

Auschwitzban megemlékeztek a magyarországi zsidók deportálásának 75. évfordulójáról

Auschwitzban megemlékeztek a magyarországi zsidók deportálásának 75. évfordulójáról Külföld

Az egykori auschwitzi haláltáborok közötti útvonalon csütörtökön megtartott Élet menete résztvevői megemlékeztek a magyarországi zsidók deportálásának 75. évfordulójáról, a mintegy 10 ezer fős megemlékezésen jelen volt 130 magyar diák, valamint két magyarországi holokauszt-túlélő is.

Az Élet menetén részt vett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Israel Meir Lau, a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet Bizottságának elnöke, Tel-Aviv volt főrabbija, valamint Viorica Dăncilă román miniszterelnök is.

A magyar küldöttség délelőtt külön megemlékezést tartott az Auschwitz I. 18-as számú épülete előtt, ahol a magyar áldozatoknak szentelt kiállítás látható.

Délután a világ 53 országából érkező küldöttségek háromkilométeres utat tettek  meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az Auschwitz-Birkenau-i megsemmisítő tábort összekötő útvonalán. A központi gyászceremóniát a birkenaui gázkamrák romjainál létesített, a láger áldozatainak szentelt emlékműnél tartották meg.

Hirdetés
Hirdetés

Az Élet Menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, az 1951-ben megalapított nemzetközi  holokausztnapon szervezik meg. Idén a magyarországi zsidók deportálásának, valamint a megszállt Lengyelország területén a leghosszabb ideig működő lódzi (Litzmannstadt) gettó felszámolásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg a résztvevők.

A náci Németország 1940-ben eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre, a megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Az auschwitzi múzeum szakértői hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint – 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 3., 11:03
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Es a Recsk-i tabor rabjairol,ahova a judeo-bolsevista rendszer kuldte a magyarokat meghalni ?! Errol mikor fognak megemlekezni ?! Hat a Romania-i, Pitest-i kiserletrol ahol szisztematikusan es lassan vegeztek ki aldozataikat a judeo -bolsevistak,Nichorsky (egy zsido ) vezetese alatt?! Errol mikor fognak megemlekezni ?! Remeljuk,hogy majd ezeken a megemlekezeseken is ott lessz Dancila asszony,es majd ott is a sor elejen fog menetelni !