Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Akár a jövő hét közepéig elhúzódhat a hőhullám Európában

Akár a jövő hét közepéig elhúzódhat a hőhullám Európában Külföld

Kedden elérte a csúcsot, de akár jövő hét közepéig is elhúzódhat a hőhullám Európában, ami miatt halálesetekkel is számolni kell – jelentette be Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára kedden Genfben.

Hirdetés
Hirdetés

A szervezet keddi sajtótájékoztatóján a főtitkár figyelmeztetett arra, hogy a jövőben sokkal gyakrabban jelentkezhet efféle szélsőséges időjárási hullám a klímaváltozás miatt.

Hangsúlyozta, hogy az idősek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek. Emellett kiemelte, hogy az egészségügyi ellátásban megnövekedhet az ápolásra szorulók száma, ami kihívás elé állíthatja az intézményeket.

„Egyértelmű, merre haladunk: az ehhez hasonló hőhullámok normálissá fognak válni, és sokkal szélsőségesebb intenzitásúak lehetnek” – fogalmazott a főtitkár, aki a sajtótájékoztatón rövid ujjú pólót és nyakkendőt viselt; mint elmondta, ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a felmelegedésre.

Egészségre káros ózonértékeket eredményezett a hőhullám

Az egészségre nézve veszélyesen magasak az ózonértékek Északnyugat-Európában a kontinensen végigvonuló hőhullám miatt – figyelmeztet az Európai Unió (EU) Copernicus Légkörfigyelő Szolgáltatása (CAMS).

A CAMS jelentése szerint július közepén a felszíni ózon koncentrációja elérte az egészségre káros értéket Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban, ami helyenként 200 mikrogammot jelent köbméterenként. Bár a helyzet valószínűleg enyhülni fog, július 18-ikától az értékek a 120 mikrogrammot is elérhetik köbméterenként szerte Észak- és Nyugat-Európában. A hőmérséklet tetőzése július 20-án várható.

A felszíni ózon az egyik fő légszennyező anyag, jelenléte meghatározó az ember egészségére, a mezőgazdaságra, az ökoszisztémára és a környezetre. Mark Parrington, a CAMS vezető tudósa hozzátette: „a nagyon magas ózonszennyezés potenciálisan jelentős hatást gyakorolhat az emberi egészségre mind a légúti, mind a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. A magasabb szennyezési értékek olyan tünetekhez vezethetnek, mint a torokfájás, a köhögés, a fejfájás és növelik az asztmás rohamok kockázatát”.

A Tiszta Levegő Szövetség becslése szerint az ózonszennyezés egymillió ember halálát is okozhatja évente.

Az Európán áthaladó hőhullám súlyosbítja a Dél-Európában dúló erdőtüzek mértékét és intenzitását, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy Nyugat-Európa nagy területei „extrém tűzveszélynek” vannak kitéve, egyes térségek „nagyon extrémnek”.

A CAMS felmérése szerint a levegő szennyezettsége jelenleg Délkelet-Angliában, Észak-Franciaországban és a Benelux-államokban a legsúlyosabb Európán belül. A kontinens több részén ugyanakkor pusztító erdőtüzek tombolnak, ami füstmérgezéssel is fenyeget.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük