Hirdetés
Hirdetés

A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus fertőzést

A WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus fertőzést Külföld

Világjárvány (pandémia) szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben.

Hirdetés
Hirdetés

“A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19” – közölte sajtótájékoztatóján Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben.

“Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk” – mutatott rá, hozzátéve, nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.

Az erőfeszítések azonnali megkettőzését kéri az ENSZ-főtitkár

Határozott cselekvésre szólított fel minden országot António Guterres ENSZ főtitkár szerdán az új koronavírus-járvány (Covid-19) következményeinek enyhítése érdekében, néhány órával az után, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, immár világjárványnak (pandémia) nyilvánította a kialakult helyzetet.

„Felszólítok minden kormányt (…), hogy haladéktalanul kettőzze meg erőfeszítéseit” – hangsúlyozta nyilatkozatában Guterres. „A világjárvány mai bejelentése felhívás a cselekvésre – mindenkihez, mindenhol. Egyúttal felhívás arra, hogy felelősséget és szolidaritást tanúsítsunk mint egyesült nemzetek…” – fogalmazott üzenetében az ENSZ-főtitkár.

Guterres meggyőződését fejezte ki, hogy még sikerülhet lassítani a járvány terjedését, de ebből – mint hangsúlyozta – minden egyes embernek ki kell vennie a részét.

Óva intett ugyanakkor a pániktól.

A világszervezet vezető diplomatája arra is figyelmeztetett, hogy ebben a helyzetben szolidaritást kell tanúsítani „a legsérülékenyebbekkel – az idősekkel, a betegekkel, azokkal, akik nem jutnak megbízható egészségügyi ellátáshoz és a legszegényebbekkel”.

Közben az ENSZ New York-i központja maga is átfogó intézkedéseket tett az új koronavírus okozta fertőzések ellen. Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője elmondta, hogy a világszervezet székhelyén növelték a takarító személyzet létszámát, fokozták a sokak által használt nyilvános helyiségek és berendezések takarítását, valamint a távmunka révén drasztikusan csökkentették a bejáró dolgozók számát. Hozzátette, készen állnak arra is, hogy videokonferencia útján tartsanak sajtótájékoztatókat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük