Hirdetés
Hirdetés

A maffia állhat a hídomlás hátterében?

A maffia állhat a hídomlás hátterében? Külföld

A 42 halálos áldozat fizeti meg a kormányzat és a bűnszervezetek összejátszásának árát? – teszi fel a kérdést Tobias Jones angol újságíró a Daily Mail-ben megjelent írásában, amelyben részletesen ismerteti a káros együttműködés történelmi hátterét és következményeit. 

A Morandi híd tervezése az 1960-as évek elején kezdődött és 1967-ben adták át a forgalomnak. Bár nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az építkezés során, az Első Olasz Köztársaság hírhedt volt a kereszténydemokraták összejátszásáról a szervezett bűnözéssel. Előbbiek szavazatokat és kenőpénzt kaptak az odaítélt közbeszerzésekért cserébe.

Jól ismert tény, hogy a különböző maffiaszervezetek egyik legjelentősebb bevételi forrását a közbeszerzések jelentik, amelyek az építkezések területére is kiterjednek. Az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején a Palermóban kiállított 4000 építkezési engedély több mint egyharmadát a Cosa Nostra maffia szervezet három főnöke kapta meg. A maffia annyira összefonódott a nagy építkezési projektekkel, hogy 2001-ben az akkori infrastruktúráért felelős miniszter, Pietro Lunardi azt nyilatkozta: „a maffia problémája mindig jelen volt és mindig jelen is lesz. Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a valósággal”.

A maffiaellenes szervezetek időről-időre felhívják a figyelmet, hogy a munkaügyi felügyelőket rendszeresen megfenyegetik vagy megvesztegetik, így az általuk összeállított biztonsági felmérések nem megbízhatóak. Ez különösen annak a fényében veszélyes, hogy a bűnözői bandák gyakran gyengébb cement keverékeket használnak az előírtnál, amely ugyan olcsóbb, de biztonsági kockázatot jelent.

A cement, amely a beton egyik összetevője, nehezen előállítható (jó minőségű mész vagy kalcium-szilikát szükséges hozzá) és sokba kerül, egyszerűbb, ha egy olcsóbb anyagot, például homokot használnak. 2009-ben az olasz rendőrség több mint 20 esetben nyomozott nem megfelelő cement használata miatt. Országszerte azon épületek száma, amelyeket összeomlás fenyeget, a hamis beton használata miatt eléri a több százat – kórházak, iskolák és repterek is érintettek. Az utóbbi öt évben további kilenc híd dőlt össze az országban.

A 20. század nagy részében nem igazán volt meritokrácia Olaszországban, vagyis a legkompetensebb személyeket gyakran háttérbe szorították a jó kapcsolatokkal rendelkezők. És egyértelmű, hogy Riccardo Morandi nem a kompetensek közé tartozott. Ő is egy „beton innovátor” volt, az előfeszített megerősített betont részesítette előnyben, amelyről később kiderült, hogy komoly veszélyt jelent rá a rozsda – állítja Antonio Brencich a Genovai Egyetem oktatója.

Morandi épített a genovaihoz hasonló hidakat Venezuelában és Líbiában is. Előbbinek egy jelentős része 1964-ben összedőlt, amikor nekiütközött egy tankhajó, utóbbit pedig tavaly lezárták a forgalom előtt biztonsági aggályok miatt. Egy másik Morandi által épített hidat, amely az olaszországi Arno folyó fölött halad át, 2011-ben lebontottak, a négy kilométer hosszú Akragas viaduktot pedig 2015-ben bezárták.

Az utóbbi években többen felhívták a figyelmet a genovai híd nem megfelelő állapotára. Tárgyalások folytak ugyan egy párhuzamos híd megépítéséről, amely csökkentette volna a Morandi híd terhelését, de a tervet végül elvetették. Idén áprilisban jóváhagytak egy munkálatot, amely a híd acéllal való megerősítését célozta, de ennek nem kezdtek neki időben.

 

(Daily Mail)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük