Felhívás!

A britek kiugranak az EU-s piacról?

A  britek kiugranak az EU-s piacról? Külföld

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Brexit-egyezmény teljeskörű végrehajtására szólította fel az Egyesült Királyságot, miután telefonon egyeztetett az ír kormányfővel.

A brit kormány szerdán terjesztett be egy törvénytervezetet, ami sérti a tavaly őszi brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteit, köztük az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés, a “kemény határ” megakadályozását.

A törvénytervezet mentesítené az észak-írországi vállalkozásokat bármiféle vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, akkor is, ha nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény az unióval.

Az Európai Bizottság ezt szerződésszegésnek és a nemzetközi jog megsértésének nevezte.

Két korábbi brit kormányfő, a konzervatív John Major, és a munkáspárti Tony Blair is arra szólította fel a képviselőket, ne szavazzák meg a törvénytervezetet.

Az Európai Tanács elnöke azt írta twitter-üzenetében: “az írországi béke és stabilitás, valamint az egységes piac integritásának megőrzése érdekében itt az ideje, hogy a brit kormány felvállalja felelősségét, mivel az Egyesült Királyság hitelessége forog kockán”.

“Neki, nekünk, a brit és az ír politikusoknak egyetlen kötelességünk van; megvédjük azoknak az embereknek az érdekeit, akiket szolgálunk. Egzisztenciájukkal játszani felelőtlenség” – közölte Michael Martin ír kormányfő.

Boris Johnson az erről tartott kormányülés után kijelentette, nem lehet szó a törvénytervezet visszavonásáról.

A brit igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott; “biztosíthatom Önöket, hogy amit teszünk, az megfelel a brit államiság legnemesebb hagyományainak. Mindenkit figyelmeztetnünk kell a lehetséges problémára, meg kell hozni a törvényt, és itthon fel kell készülnünk ennek a hatásaira. De még nem tartunk itt” – fogalmazott Robert Buckland.

Egyre biztosabb, hogy a britek december 31-el kivezetik magukat az európai szabadkereskedelmi piacról.

(euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.