Felhívás!

A brit kormány nem terjesztheti szavazásra újból ugyanazt a Brexit-megállapodást

A brit kormány nem terjesztheti szavazásra újból ugyanazt a Brexit-megállapodást Külföld

A londoni alsóház elnökének hétfői határozata szerint a kormány nem terjesztheti újból a ház elé a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodást “ugyanabban vagy jórészt ugyanabban” a formájában, amelyet a képviselők a múlt héten nagy többséggel már elutasítottak.

Theresa May miniszterelnök a múlt héten kilátásba helyezte, hogy a Brexit-megállapodásról az alsóház még az e hét második felében esedékes EU-csúcstalálkozó előtt ismét szavazhat.

May kezdeményezte azt is – és az alsóház múlt csütörtökön ezt jóváhagyta -, hogy London kérhesse a kilépés jövő pénteki határidejének meghosszabbítását az EU-tól a Brexithez még szükséges technikai jellegű törvényhozási aktusok végrehajtása érdekében.

A konzervatív párti kormányfő szerint azonban a Brexit halasztásának időtartama függ attól is, hogy a képviselők elfogadják-e a kilépési megállapodást, mert ha nem, az May érvelése szerint a kormány terveiben szereplő három hónapnál jóval hosszabb halasztást tenne szükségessé.

Theresa May a Brexit június 30-áig terjedő halasztásának kezdeményezését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a ház a következő napokban elfogadja a Brexit-megállapodást.

A halasztás kezdeményezéséről beterjesztett és elfogadott kormányzati indítvány szerint ennél hosszabb halasztás esetén Nagy-Britanniának nagy valószínűséggel részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

John Bercow, az alsóház elnöke hétfőn ismertetett végzésében viszont közölte: a brit parlamenti eljárás évszázados jogforrásokból eredő törvényerejű szabályozása nem engedi, hogy a képviselők ugyanabban a parlamenti ülésszakban ugyanarról vagy jórészt ugyanarról az indítványról kétszer szavazzanak.

A Brexit-megállapodásról az alsóház valójában már kétszer szavazott: a január 15-én tartott első voksoláson a ház 230, a múlt keddi második szavazáson 149 fős többséggel vetette el a kilépés feltételeit tartalmazó 585 oldalas egyezményt.

Bercow házelnök hétfőn előterjesztett érvelése szerint azonban e két voksolás engedélyezése helyénvaló volt, mivel az első elutasítás után a kormány jelentős, jogilag kötelező érvényű kiegészítésekről állapodott meg az Európai Unióval, és másodjára e nagy horderejű kiegészítésekkel együtt terjesztette az alsóház elé szavazásra a Brexit-megállapodást.

Bercow közölte: több képviselő is jelezte neki azon aggályait, hogy a kormány újból és újból, esetleg “a végtelenségig” a ház elé terjesztheti gyakorlatilag ugyanazt a megállapodást.

Az alsóház elnöke szerint az ősi parlamentáris eljárási konvenciókból is levezethető, hogy a ház idejével észszerűen kell bánni, és döntéseit tiszteletben kell tartani.

Mindezek alapján Bercow közölte, hogy ha a Brexit-megállapodást a kormány a múlt kedden elutasított verzióhoz változatlan vagy nagyrészt változatlan formában akarná ismét szavazásra beterjeszteni, annak ő útját állná.

A londoni alsóház a múlt héten, egy módosító indítványt megszavazva elvetette a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét, de ez a parlamenti döntés nem bír jogi kötelező erővel, mivel egyelőre érvényben van a brit EU-tagság jövő pénteki megszűnését rögzítő, a kormány által még tavaly elfogadtatott törvény, és a múlt heti alsóházi szavazás ezt nem írja felül.

A Downing Street hétfőn kora estig nem reagált érdemben John Bercow végzésére. Theresa May szóvivője csak annyit közölt, hogy az alsóház elnöke nem ismertette előre a miniszterelnöki hivatallal bejelentésének tartalmát, sőt azt sem, hogy bejelentésre készül a Brexit-megállapodás újabb szavazásáról.

Az elmúlt két napban Philip Hammond pénzügyminiszter, Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Jeremy Hunt külügyminiszter egyaránt jelezte mindazonáltal, hogy nem is biztos az újbóli szavazás a Brexit-megállapodásról, mivel a kormány csak akkor terjesztené a ház elé ismét az egyezményt, ha biztos abban, hogy ezúttal megvan az elfogadáshoz szükséges többség. Hunt hétfői nyilatkozata szerint ehhez még sok munkára van szükség.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.