Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzatok zöldítése

„Több olyan programot indítunk útjára az elkövetkező időszakban, amely az önkormányzatok zöldítését célozza. Megjelent a Hivatalos Közlönyben a középületek energiahatékonyságának növelésére és az energiával való intelligens gazdálkodására vonatkozó program útmutatója, amely abban segíti az önkormányzatokat, hogy környezetkímélő módon működjenek. A programot szeptember 15-én indítjuk útjára a Környezetvédelmi Alappal közösen, és az önkormányzatok szeptember 20-tól már benyújthatják a pályázati dokumentációikat. Az a célom a környezetvédelmi minisztérium élén, hogy minél több olyan zöld, országos programra találjunk finanszírozást, és készítsük el a kiírást, amely valós lehetőségeket biztosít a zöldebb és környezetkímélő működéshez” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere.

A tárcavezető elmondta, a következő periódusban a minisztérium számos környezetvédelmi programmal támogatja a helyi önkormányzatokat. Kifejtette, hogy a ma megjelent útmutató talán a legátfogóbb program, amely a polgármesteri hivatalok és az önkormányzatokhoz tartozó más épületek energiahatékonyságának növelésére irányul.

„A program keretében az önkormányzatokhoz, a megyei tanácsokhoz és a helyi hatóságokhoz tartozó intézmények a középületek energiahatékonyságának növelésére száz százalékban igényelhetnek támogatást. Például a maximum 5000 lakosú községek 3 millió lejt, az 5000 lakos felett rendelkező községek 6 millió lejt igényelhetnek, a városok esetében 8 millió lejtől 12 millió lejig igényelhetnek pénzt szintén lakosság arányosan. A megyei tanácsok 14 millió lej értékben pályázhatnak a program keretében ” – részletezte Tánczos Barna.

Továbbá a minisztérium azoknak az önkormányzatoknak is segítséget nyújt, amelyek egykori ipari telepeket szeretnének parkosítani.

(RMDSZ-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük