Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érzelmekhez vezető úton

Érzelmekhez vezető úton Kultúra

Nagy elégtétellel, örömmel és hálával zárták az illyefalvi Pető-központban azt a programot, amelynek keretében az idegrendszeri sérülésekkel, mozgászavarokkal élő gyermekeket művészetterápiás foglalkozások keretében tanították érzelmeikhez közelebb kerülni és azokat kifejezni, erre ugyanis nincs idő a kétórás mozgásterápián. A másfél éves program lezárásaként a Kovács Erzsébet konduktor és Kolumbán Hanna képzőművész által vezetett alkalmakon elkészült munkákból egy kiállítás is született A természet meséje címmel, pénteken ennek megnyitóján jártunk.

A megnyitó vendégeit Kovács Erzsébet köszöntötte, akinek kezdeményezésére 2019 decemberében indultak az ilyen jellegű foglalkozások. Ezeket tavaly tavasszal a járvány miatt fel kellett függeszteni, idén nyáron azonban intenzívebb formában, a havi egy alkalom helyett heti rendszerességgel folytatták.
Összesen 25 gyerek vett részt a 27 foglalkozásokon, amely egy csapatépítővel kezdődött. Eleinte külön-külön szerepelt a zene és a képzőművészet a foglalkozásokon, majd az oktatók rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha ezeket eggyé kovácsolják. Több korcsoportban is folytak a foglalkozások, mivel a legkisebb gyerek hároméves, a legnagyobb pedig húsz. Minden egyes óra újratervezést is jelentett, mert az alapelgondolás ugyan adott volt, de a gyerekek hangulatához, állapotához kellett igazodni, közben pedig hatékony fejlesztés is folyt.

Hirdetés
Hirdetés

Kolumbán Hanna képzőművész elmondta, ő maga azért iratkozott be az illyefalvi mentálhigiénés képzésre, hogy a művészetet összehangolja a lélek történéseivel. A művészetterápiás foglalkozások során, melyet egy-egy népmesére építettek fel, a zenét és a képzőművészetet fonták egybe. Agyagból teknősöket, csigákat, tálakat formáztak, majd hangszereket zengettek, énekeltek, szárnyakat festettek, földön, vízen, levegőben utaztak, és végül beléptek az Aranynap kastélyába, ahol királykisasszonyokként, királyfikként foglalták el méltó helyüket a trónon. – A gyermekművészet csodálatos világa nekünk, felnőtteknek is erőt adó forrás, édes, tápláló gyümölcs, és életszeretetre, játékosságra, egymásra figyelésre, a hétköznapi dolgokon túli látásra ösztönöz – nyilatkozta lapunknak a képzőművész.

Meghatódva szólalt meg a megnyitón Kató Ibolya, a Pető Központ alapítója, aki hosszú évek törekvését látta beteljesedni, amikor a gyerekek a művészetnek köszönhetően mosollyal fordultak felé, picit megmutatva magukból.

A program tízezer lej összköltségvetésű, ennek nagy részét speciális eszközökre használták fel, amelyekkel a részleges bénulásokkal, más típusú sérülésekkel élő gyerekek is biztonságosan használhatnak. A MOL gyermekgyógyító programja 12 éve támogat olyan civil szervezeteket, amelyek különleges igényű gyerekeknek szerveznek élmény- vagy művészetterápiás tevékenységet – beszélt a keretekről a András Imre, a pályáztató Közösségért Alapítvány képviselője. Eddig 227 pályázatot támogattak közel 4,5 millió lejjel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük