Felhívás!

Oktatási építőtelep Bonchidán

Oktatási építőtelep Bonchidán Közérdekű

A bonchidai Bánffy-kastély idén nyáron ismét oktatási építőteleppé válik, sajátos keretet biztosítva a hagyományos építőmesterségek oktatásának és népszerűsítésének. A Transylvania Trust Alapítvány augusztusban két helyreállító tábort szervez az építészeti, építőmérnöki, tájépítészeti, régészeti szakon tanuló egyetemi hallgatók és a szakmában dolgozó alkalmazottak számára. A kastélyban zajló, két hétig tartó interdiszciplináris táborok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása, a minőségi helyreállítás szorgalmazása egy nemzeti jelentőségű műemlék példáján. A 2001 óta Bonchidán szervezett szaktáborokban eddig 32 ország több mint 3000 képviselője vett részt.

A Romániából, Magyarországról és Franciaországból érkező résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a műemlék-helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során kipróbálva a választott kőműves, asztalos, bútorhelyreállító vagy kőfaragó mesterséget, tevékenyen bekapcsolódva a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásába. A helyreállítási táborok augusztus 1-je és 14-e, illetve augusztus 15-e és 28-a között zajlanak. A táborok munkálatairól a kastély Facebook-oldalán értesülhetnek.

Az első tábort a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Communitas Alapítvány és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, a másodikat pedig a Román Kulturális Alap támogatja.

(sajtóközlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.