Felhívás!

Sokat érdekelne…

Igen, sok embert érdekelne, hogy melyik iskolában pontosan milyen szakmákat tanulnak. Hol, hány helyre lehet pályázni, a megyében működő tanintézetek IX. osztályába miképpen lehet bejutni. Lehet, teljesen feleslegesnek tűnik ez az érdeklődés, de nem egy szülővel beszélgettem, akik nem igazán tudnak eligazodni a számítógépes tájékoztatásban, s hányan vannak, akik nem is tudják, milyen gombot nyomjanak meg, hogy a számukra megfelelő válasz megérkezzék.

Talán az is feleslegesnek tűnik manapság, amit hajdanán, még a valamikori Megyei Tükörben meghonosítottunk, hogy egészében közöltük a beiskolázási tervet, feltüntetve a szakmákat, szakirányokat, tervezett osztálylétszámot, még a tanítási nyelvet is. Mondom, nem biztos, hogy ez most is jó lenne, de segítséget jelentene mindazoknak, akik kevésbé járatosak ebben az újmódi kommunikációban (ide ez a szó illik.)

Tudom, az iskolák is mindent elkövetnek, hogy diákjaik kellőképpen tudomást szerezzenek a lehetőségekről, de ez így nem elég, sokan szeretnék látni az egészet, egy helyen, tegyem hozzá, papírra nyomtatva. S erre nyilván az újság a legalkalmasabb. Elkerülhető lenne, hogy a tanuló találomra mondjon igent valamely szakmára, nem gondolva arra, hogy más lehetőségek is adottak.

Emlékszem, annak idején bizonyos szakmák miatt a fiatalok közül többen választották más települések iskoláit, s főleg a megyén belül talán csoportosítani lehetne egy-egy szakma iránt az érdeklődőket. Évekkel ezelőtti javaslatom most is fenntartom: főleg a szakiskolai toborzásba be kellene vonni az önkormányzatokat. Ők tudják leginkább, milyen szakember hiányzik a településről, s próbáljanak meg ők küldeni diákot arra a szakmára, akit aztán iskola végeztével alkalmazhatnának is a helyi tanács mellett létrehozott vállalkozásnál.

Megint a múltból hozok bizonyítékot: sok helyen ezek a csoportok végezték el a tanintézetek meszelését, felújítását, más munkálatok mellett. Ilyesmivel ma is próbálkoznak, de hasznát látva érdemes lenne vele foglalkozni. És ha valamelyik önkormányzat még anyagilag is támogatná a szakmát tanuló fiatalt, a visszatérés szinte bizonyosra vehető lenne. Ebben az esztendőben mindez már nem esedékes. De esetleg jövőben?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások