Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ez az, amit a karate képvisel

Ez az, amit a karate képvisel Sport

A Get Ready Training Camp /// Transylvania ’21 edzőtábor keretében július 24. és 28. között közösen edzett a román és a magyar karateválogatott Hárspataki Gáborral, a sportág első magyar olimpikonjával a Sepsi Arénában. Vass Hunort, az MTK Budapest edzőjét és a Sport-All SE vezetőjét, a közös edzőtábor szervezőjét, illetve Fischer Mihályt, az olimpikon edzőjét kérdeztük.

– Honnan jött az ötlet, hogy közös edzőtábort szervezzenek?

V. H.: Ha őszinte lehetek, öt emberrel indult az edzőtábor, amikor is Gábor tokiói felkészülését terveztük az MTK-s vezetőedző kollégámmal. Tudtuk, hogy itt adott minden körülmény, ami a jó felkészülést szolgálhatja. Feltevődött a kérdés, hogy a többi MTK-s versenyző hol fog edzeni, amíg Gábor nálunk készül. Akkor mondtuk azt, hogy jöjjenek el ők is. Erről tudomást szerzett a román válogatott vezetősége, akikkel egész jó kapcsolatot ápolunk, megkérdezték, hogy ők csatlakozhatnak-e a korosztályos román válogatottal. Fischer Mihály kollégám mondta, hogy ennek nincsen akadálya, úgy gondolta, emelné ennek az egész eseménynek, tábornak a jelentőségét és minőségét. Olyannyira kinőtte magát ez az edzőtábor, hogy érkezett két versenyző Izraelből is. Róluk tudni kell, hogy többször voltak már jelen az edzéseinken.

– Mit jelent ez az esemény a két ország sportdiplomáciai kapcsolatát illetően?

V. H.: Az, hogy a román, illetve a magyar válogatott egy edző irányítása alatt egy közös cél érdekében készülhet, úgy gondolom, jelen helyzetünkben egy nagyon nemes dolog. Ez az, amit a sportnak kell képviselnie, és ez az, amit ez a sport képvisel. Nincsenek érdekek, csak célunk van, ami abból áll, hogy a sportolóinkat mind erkölcsileg, mind sportszakmailag, fizikailag a lehető legalkalmasabbá tegyük a világversenyekre.

– Sikerült egy hullámhosszra hozni a két csapatot?

F. M.: Igen, szerintem az első egy ún. ismerkedő edzés volt, ahol egy picit ráhangolódtak a sportolók a feladataimra, a ritmusomra. Tulajdonképpen nagyon gyorsan alkalmazódtak és felvették a fordulatot, ha lehet így fogalmazni.

– Mi volt a pozitívum a román válogatott sportolóival közösen tartott edzésben?

F. M.: A fő szempont itt Gábornak a felkészülése volt, hogy az minél jobban alakuljon, minél jobban építsük fel. A román válogatott sportolóinak jelenléte segített abban, hogy több partnerrel tudjunk gyakorolni, hogy minél többféle reakcióval találkozzunk. Igazából a sokszínűségé jó ennek a nagy, vegyes társaságnak.

– Milyen tanácsokkal látta el a karatékákat?

F. M.: Általában azt szoktam a sportolóknak mondani, hogy nagyon fontos megérteni magát a sportágat, a játékot, hogy miről szól, mi a lényege. Ismerni kell a játékosokat, a sportolókat, a bírókat és ezeknek a pszichológiáját, és azt, hogy meccsen belül milyen helyzetek fordulhatnak elő. Ha mindezt ismerjük és tisztában vagyunk vele, akkor tudjuk igazán jól játszani, és sikeresek lenni ebben az egészben. Erről beszéltem ezúttal is, hogy mennyire fontos megérteni, hogy milyen szituációkkal, milyen taktikai helyzetekkel találkozhatnak, illetve hogyan kezeljék, hogyan oldják meg ezeket.

– Hogy érzi, mennyire volt eredményes Gábor felkészülése?

F. M.: Biztos vagyok benne, hogy eredményes, már csak annyiból is, hogy kicsit kiszakadtunk az otthoni környezetből. Más ingereket kaptunk itt, sokkal koncentráltabb volt az egész, mintha otthon készültünk volna. Már maga a környezetváltozás is egy nagyon nagy pozitív hozadéka ennek a tábornak.

Az esemény támogatója a Sansin. A Sansin egy magyar, környezet- és bőrbarát, természetes eredetű növényi anyagokból készült kozmetikai és háztartási termékcsalád, amely hamarosan elérhető lesz a székelyföldi boltok polcain is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük