Felhívás!

Nem fogunk ünnepelni június 4-én!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a román parlament ismételt döntése nyomán a trianoni békediktátum aláírásának napja állami ünnepé vált. (…)

Nem ért minket váratlanul az elmúlt időszak magyarellenes eseményeinek sorába illeszkedõ törvénytervezet elfogadása. December 1. vagy június 4. lehet a románság nemzeti ünnepe, az állami ünneppé nyilvánítás azonban sértő azokra nézve, akiknek ez a nap az idegen uralom alá kerülést, évszázados elnyomatást, megaláztatást és jogfosztást jelent. Nekünk, erdélyi magyaroknak, a jelenlegi Románia területén élõ õshonos nemzeti közösségként semmi okunk az ünneplésre legnagyobb nemzeti tragédiánk évfordulóján. A Magyar Országgyûlés által a nemzeti összetartozás napjának nyilvánított június 4-én mi továbbra is emlékezni fogunk, és nem ünnepelni – lényeges különbség.

A most elfogadott törvény csak károkat okoz a román–magyar kapcsolatok terén, és nem szolgálja a két nemzet együttmőködését sem az országban, sem a Kárpát-medencei szinten. A kényszer-ünnepnap megalázó, az erdélyi interetnikus környezetében fölösleges feszültségeket kelt, és gyökeresen ellentétes az olyan egyetemes európai értékekkel, mint minden ember egyenlõ méltósága, a kulturális önazonossághoz való jog, nem szólva a népek és nemzetek önrendelkezési jogáról.

Románia vezetõi jobban tennék, ha a folyamatos provokációk és kisebbségellenes intézkedések helyett a koronavírus-járvány okozta súlyos válság kezelésére fordítanák energiáikat, és megpróbálnának mindent megtenni az ország több évtizedes lemaradásának leküzdésére a közélet megannyi területén.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos elnöksége

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. november 24., 12:12
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ehhez azért szépen hozzájárult az ugyanmerre az elejétől fogva ,Domokos és Markó efftársak idejében…a,kis lépések taktikája’meg a román nacionalisták,nagy lépések’ taktikája meghozta áldatlan gyümölcsét.Köszönjük !???